Permanente verkeerseducatie

In Nederland volstaat een 'medische' test om vanaf de 75e verjaardag het rijbewijs te verlengen. Maar zeggen een bloeddruk- en oogmeting ook iets over de rijvaardigheid en kennis van verkeersregels? Volgens een onderzoek van tv-programma 'EenVandaag' is een ruime meerderheid voorstander van een rijtest voor oudere automobilisten.

Ouderenbond ANBO vindt dat zo'n test niet alleen voor ouderen verplicht moet zijn. Tot op zekere hoogte ben ik het met de ouderenbond eens. Het is nu eenmaal een feit dat met de jaren ook de fysieke ongemakken komen, dus een bepaalde vorm van extra controle op hogere leeftijd is geen overbodige luxe. We hebben het hier immers over mensen met een niet te ontkennen verhoogd risico die wel met een motorvoertuig deel willen nemen aan het verkeer. Tegelijkertijd is het voor veel 75-jarigen inmiddels maar liefst 57 jaar geleden dat zij voor het laatst met een instructeur en examinator naast zich in een auto hebben gereden. 1960 was dat dus. Toen telde Nederland een half miljoen personenauto's; nu zijn dat er ruim acht miljoen. Er was één auto per 22 inwoners en momenteel tellen we één auto per twee inwoners. Om nog maar even niet te spreken van alle andere ontwikkelingen op verkeersgebied.

Dan is het eigenlijk heel erg raar om te constateren dat we 57 jaar later een rijbewijs verlengen na het meten van bloeddruk en ogen. En die keuringsleeftijd is een paar jaar geleden ook nog eens verhoogd van 70 naar 75. Natuurlijk, de ouderen van tegenwoordig blijven steeds langer fit. Maar het testen van de rijvaardigheid op zo'n hoge leeftijd is toch helemaal geen rare gedachte? En het bijspijkeren voor wat betreft de verkeersregels?

Het pleidooi van de ANBO snijdt in die zin hout dat rijbewijzen in Nederland voor een relatief lange periode van tien jaar worden afgegeven. Hoewel iemand van 28 ongetwijfeld nog lichamelijk fit zal zijn, kun je je afvragen of diegene nog wel het gewenste (rij)gedrag vertoont en op de hoogte is van de laatste verkeersregels.

De afgelopen tien jaar zijn er ook weer een miljoen personenauto's bij gekomen en de laatste 20 jaar is het aantal motorfietsen verdubbeld naar 700.000. En sinds een aantal jaren stijgt het aantal verkeersslachtoffers weer. BOVAG pleit al langer voor het fenomeen van permanente verkeerseducatie in al dan niet verplichte vorm; wat ons betreft houdt het leren niet op zodra de hand van de examinator wordt geschud. Elke tien jaar verplicht een rijtest of herexamen klinkt nu wellicht een beetje overdreven en zal door sommigen als onhaalbaar worden afgedaan, hoewel bij vrachtwagenchauffeurs tegenwoordig met Code95 een enigszins vergelijkbaar systeem van kracht is. En zijn het niet juist de rijinstructeurs die ook periodiek geëxamineerd worden?

Frank Hoornenborg,
voorzitter BOVAG Rijscholen