De LBKR bood in juni een petitie aan leden van de Tweede Kamer aan waarin onder andere wordt gepleit voor afschaffing van de sanctie op de praktijkbegeleiding.
De LBKR bood in juni een petitie aan leden van de Tweede Kamer aan waarin onder andere wordt gepleit voor afschaffing van de sanctie op de praktijkbegeleiding.

'Ook bij LBKR en RIV zitten veel serieuze ondernemers'

In de branche zijn naast de drie brancheverenigingen die zijn vertegenwoordigd in officiële overlegstructuren, nog twee groepen: de Landelijke Beroepsgroep Kwaliteitsverbetering Rijschoolbranche (LBKR) en Rijscholen in verzet (RIV). Peter Hanemaaijer vindt dat deze organisaties ook alle credits verdienen.

Bij deze enkele kritische kanttekeningen van mijn kant naar aanleiding van de openingscolumn in het vakblad Rij-instructie (dit artikel stond in de editie van juni-red.).
Het artikel gaat over de verdeeldheid in de rijschoolwereld. Helaas is dit een feit. Vooral door deze verdeeldheid heeft de overheid maatregelen kunnen invoeren die verregaande consequenties hebben en nooit ingevoerd hadden mogen worden.

Wat mijzelf stoort in het stuk is de rol van de brancheverenigingen hierin. RIV en LBKR zijn juist ontstaan uit ontevredenheid omdat de brancheverenigingen onvoldoende luisteren naar de branche en onvoldoende opkomen voor de leden. Het gaat hier vooral over het IBKI herexamen dat men 'kwaliteitsbegeleiding' noemt. Statistieken heb ik niet, maar voor mijn gevoel heeft het overgrote deel van de rijinstructeurs hier grote problemen mee.
Om een paar voorbeelden te noemen: een accountant een rekentoets laten doen en hem er vervolgens op afrekenen of hij goed werk levert. Of een hoofdredacteur van een tijdschrift een examen Nederlands laten doen en zijn baan eraan ophangen…

BOVAG en VRB

Ik ben eerst een aantal jaar lid geweest van branchevereniging BOVAG en daarna van VRB. Toen voor mij duidelijk werd dat VRB zich niet langer wilde inzetten voor afschaffing van het herexamen, heb ik mijn lidmaatschap opgezegd.

Niet bestraffen

Rijscholen en instructeurs die van goede wil zijn, horen daarvoor niet te worden bestraft. Ik heb verschillende keren contact gehad met VRB. Gesproken met Peter van Neck. Hij heeft mij o.a. toegezegd te willen praten met Bert de Weerd en Margreet Arkema van LBKR. Wat gebeurt er? VRB gooit het op een akkoordje met IBKI, BOVAG en FAM en gooit de deur in het slot.

Verdeeldheid

Wat ik hiermee wil zeggen is dat het niet raar is dat er verdeeldheid ontstaat. Als brancheverenigingen de eigen leden negeren, geluiden uit de branche negeren en vooral doen wat het grootste gedeelte van de rijschoolwereld juist niet wil, dan krijg je dat. Het is dan ook helemaal niet vreemd als er kritiek op brancheverenigingen komt. Brancheverenigingen zouden deze kritiek juist ter harte moeten nemen.

Wat ik hoop is dat dit de volgende keer in een column wordt meegenomen. Ook bij LBKR en RIV zitten veel serieuze hardwerkende, eerlijke ondernemers. Ook zij willen graag gehoord worden en serieus genomen worden. Als belangenverenigingen dit niet doen, dan in ieder geval wel graag door een gerespecteerd vakblad als Rij-instructie.

Peter Hanemaaijer,
autoriijschool Scaldis