Als motten naar het licht

Dat steeds meer automobilisten tijdens het rijden hun smartphones niet met rust kunnen laten en whatsappen, mail checken of zelfs Facebookberichten plaatsen, kost jaarlijks enkele tientallen mensen het leven en levert veel maatschappelijke schade op.
Als motten naar het licht wordt de aandacht van automobilisten naar het oplichtende beeldschermpje of het geluid van een inkomend bericht getrokken. Zelfs al zouden bestuurders hun aandacht verdelen tussen afwisselend naar het schermpje en weer voor zich uit kijken, dan nog blijft de binnenspiegel grotendeels onbenut. Daarmee vallen veel verkeersontwikkelingen geheel of gedeeltelijk buiten het aandachtsgebied.
Dat telefoneren tijdens het rijden de aandacht afleidt is intussen bekend, maar dat de smartphone dat nog eens extra doet omdat je interactief bezig moet zijn met wat er op het scherm gebeurt, lijkt nog niet echt te zijn doorgedrongen tot veel automobilisten.
Vanwege het verbod op het tijdens het rijden vasthouden van een mobiele telefoon leggen veel bestuurders het apparaat op hun schoot of naast zich op de passagiersstoel. Dan kan de politie van buitenaf immers niet zien dat je met je telefoon bezig bent. Maar juist dan is de blik nog minder op de verkeerssituatie gericht. Om die reden vormt de smartphone een nog groter risico in het verkeer dan de handsfree gebruikte mobiele telefoon, waarbij de aandacht ook is afgeleid maar waarbij de blik doorgaans nog wel naar buiten, naar het verkeer gericht blijft.