Afbeelding

Opengereten als een sardineblikje

In deze serie wordt een verkeersongeval aan de hand van politiegegevens geanalyseerd. Om de privacy van de betrokkenen zo veel mogelijk te waarborgen is het verhaal erachter bewerkt en zijn namen en plaatsnamen veranderd en eventuele kentekens onzichtbaar gemaakt.

Op een weg met gescheiden rijbanen en dubbele rijstroken volgt een Astra met zeer hoge snelheid de linkerrijstrook. Als de bestuurder in een bocht naar links de ideale lijn wil volgen, gooit middelpuntvliedende kracht roet in het eten. De Astra knalt tegen de linkerachterkant van een geparkeerde vrachtauto, waarbij de voorruit explodeert, de airbags openspringen en de zijkant over de gehele lengte wordt opengereten.

In de vroege uurtjes vlak voor de dageraad heeft Yassine de hele weg nog voor zichzelf. Daarom rijdt hij tegen de 95 kilometer per uur. Het is een lange, vrijwel rechte weg en hij weet dat hier geen snelheidscamera's staan. Daarom vindt hij dat hij hier wel even lekker kan doorhalen.

Wat gas bij

Omdat hij tegelijkertijd zit te bellen met zijn vriendin stuurt hij met één hand. Het rijdt wel lekker zo, dus hij geeft zelfs nog wat gas bij, met als gevolg dat hij veel te hard op een bocht naar links af koerst. In de bocht wil hij de ideale lijn volgen, maar zodra hij zich realiseert dat hij daar veel te hard voor rijdt, gooit hij zijn telefoon opzij, omklemt met beide handen het stuur en remt uit alle macht. De auto reageert echter niet meer op zijn verlate vertragingspoging. Waar 45, 50 kilometer per uur in deze bocht al hard zat zou zijn geweest, rijdt Yassine rond de 100 km/per uur. Middelpuntvliedende kracht zorgt dan vanzelf voor de rest. Als hij ziet dat hij in zijn onvrijwillige en zijwaartse koerslijn pardoes op een geparkeerde vrachtauto af dendert, stolt het bloed hem in de aderen. Hij beseft dat er geen ontsnappen meer mogelijk is en houdt zijn adem in. De impact van deze botsing is zo groot dat de voorruit explodeert en de zijkant over de gehele autolengte als een sardineblikje wordt opengereten. Yassine raakt daarbij zwaargewond.

Knikkebollen

De ernstig gewonde Yassine verklaart enkele dagen later dat hij de hele nacht had gewerkt en suf was van de slaap toen hij achter het stuur ging. Hij merkte dat hij steeds moest gapen en soms een beetje zat te knikkebollen. Hij had niet door dat hij eigenlijk te hard reed. Maar autorijden terwijl je suf bent van de slaap beïnvloedt de verkeersveiligheid nadelig. Wie vermoeid is presteert immers minder en bij veel verkeersongevallen speelt die vermoeidheid dan ook een cruciale rol. Achter elkaar gapen is een duidelijk signaal van vermoeidheid. Het lichaam geeft aan dat er moet worden gerust. De andere symptomen zijn concentratieverlies, rijden met wisselend tempo en moeite om binnen de lijnen te blijven. Bij zware oogleden en knikkebollen is de bestuurder eigenlijk al te laat: die is dan al bijna in slaap gevallen. Rijden en rusten moeten daarom op verstandige wijze worden afgewisseld. Dat Yassine voorafgaand aan de crash ook heeft zitten bellen, verzwijgt hij.

Snelheid

Iedereen rijdt weleens harder dan toegestaan, bewust of onbewust. Wat de reden ook is, te hard rijden is altijd gevaarlijk. Zeker in de bebouwde kom met zijn onverwachte verkeerssituaties en kwetsbare verkeersdeelnemers. Tien of twintig kilometer sneller dan toegestaan lijkt misschien onschuldig, maar de kans op een ongeluk met letsel of dodelijke afloop is dan al aanzienlijk groter. Hoe hoger de snelheid, des te groter de kans dat sommige dingen gewoon niet meer in de hand te houden zijn. Maar om met te hoge snelheid ook nog eens te gaan zitten bellen is vragen om ellende.

Veel motorgeluid

Verschillende ooggetuigen verklaren dat zij de bestuurder voorafgaand aan de botsing hebben zien bellen. En een ooggetuige bij de bushalte aan de overkant recht tegenover de onheilsplek verklaart dat de auto zijn aandacht trok omdat die met veel motorgeraas aan kwam rijden. Eerst dacht de getuige dat het om een straatrace ging. Omdat de auto over een afstand van een meter of veertig trefzeker in de richting van de geparkeerde vrachtauto koerste, besefte de ooggetuige dat er iets ernstig mis zou gaan. "Het leek erop dat de bestuurder in slaap was gevallen, want voor het ingaan van de bocht werd totaal niet geremd", verklaart hij.

Technisch onderzoek

Technisch onderzoek aan de auto wijst uit dat deze met ongeveer 85 km/per uur over een afstand van ongeveer twintig meter op ramkoers reed. Nadat hij vlak voorbij een bushalte eerst over een lage stoep racete, knalde hij met hoge snelheid tegen de linkerachterkant van de vrachtauto waardoor de beide airbags opensprongen. Ondanks fors remmen was de snelheid tijdens de botsing nog steeds te hoog en dat terwijl hij zich in de bebouwde kom bevond waar maximaal 50 km per uur is toegestaan.

Onderzoek mobiele telefoon

Als hij met circa 50 km per uur uit de bocht was geraakt, had het voorval misschien met een sisser kunnen aflopen. In elk geval zou er minder schade aan de Astra en wellicht ook minder ernstig lichamelijk letsel voor de bestuurder zijn ontstaan. Onderzoek aan de mobiele telefoon wees uit dat er voorafgaand aan de crash verschillende berichten waren verstuurd en dat er ten tijde van de crash een open verbinding was.

Afbeelding