Pak wat je pakken kunt, want het kan zomaar over zijn

Momenteel kent de economie alleen maar pieken en de gekkigheid is er, naar het zich laat aanzien, nog lang niet af. Het is een kwestie van alle zeilen bij zetten. Maar het kan ook zomaar over zijn, want de branche is zo grillig als het weer, zo blijkt uit de cijfers.

Wie naar de cijfers met de reserveringstijden kijkt, ziet dat het CBR de zaak onder controle begint te krijgen. Natuurlijk, het zijn cijfers uit de vakantieperiode (week 34) en ook natuurlijk, laten we ons niet rijk rekenen want het is al vaker geroepen, maar hoe dan ook zijn er de genoemde periode nog maar zeven locaties waar de wachttijd langer is dan zeven weken. En in die locaties gaat het om hooguit twee weken langer: de dubbele cijfers worden niet meer gehaald.

Relaxed
Zo relaxed was het ook de afgelopen jaren, zo blijkt uit cijfers van BOVAG Rijscholen (Conjunctuurpeiling tweede halfjaar 2016, gepubliceerd afgelopen voorjaar) en zo blijkt natuurlijk ook uit de ervaringen. Het is nog helemaal niet zo lang geleden dat er diepe dalen werden bereikt. In het eerste half jaar van 2014 werd een ongekend dieptepunt bereikt in zowel de AVB/AVD, B- en C/D/E-examens (zie de eerste drie grafieken). Maar wat vooral opvalt, is de grilligheid. Zo heb je toptijden en zo kan het afgelopen zijn. Dat is dan ook een belangrijke les voor dit moment waarin de bomen tot in de hemel lijken te groeien. Geniet ervan, pak wat je pakken kunt en repareer het dak wanneer het droog is (nu dus), maar doe geen gekke investeringen waar je later spijt van kunt krijgen.