Afbeelding

LBKR wordt stichting, maar CBR ziet liever een vereniging

De Landelijke Beroepsgroep Kwaliteitsbevordering Rijschoolbranche (LBKR) wil maar wat graag met het CBR rond de tafel om haar standpunten bekend te maken, maar daar gaat het niet van komen. Het CBR stemt daar pas in toe als de LBKR een vereniging is met minimaal driehonderd leden en een controleerbare en democratische (algemene ledenvergadering) besluitvorming. En dat heeft de LBKR allemaal niet, want ze is sinds 5 september officieel een stichting. De brancheverenigingen hebben inmiddels wel een gesprek gehad met de LBKR waarin de lucht is geklaard, maar waarin verder geen vervolgafspraak is gemaakt.

Het bestuur van de LBKR is vooral tegen de huidige praktijkbegeleiding, maar heeft als algemene doelstelling de kwaliteit in de branche te verbeteren. Daarvoor bood het op 13 juni een petitie aan de leden van de Vaste Kamercommissie voor I&M aan (foto). Inmiddels werkt de LBKR aan een vervolgdocument dat begin volgende maand klaar moet zijn.

Hogere instroomeisen
"In dit vervolgdocument zal dieper worden ingegaan op wat er in het manifest wordt benoemd. In het manifest wordt gesproken over hogere instroomeisen en opleidingsniveau voor toekomstige rijinstructeurs, de theoretische bijscholing verbeteren, een praktijkgerichte begeleiding in plaats van een examen en een kwaliteitsregister."

RIV
Er is nog een vierde organisatie die opkomt voor de belangen van rijschoolhouders: Rijscholen in Verzet (RIV). Sterker, na een ruzie is hieruit de LBKR ontstaan. De website is de laatste tijd niet actief bijgehouden, want de laatste update was op 24 juni. Er zijn wel onbevestigde geruchten dat RIV onlangs in zee is gegaan met rijschoolhouder Anjo Joostens die zich al vaker in het wereldje heeft geroerd en onder andere de zogeheten Lapétus lesmethode in de markt heeft gezet.


VRB wil weten wat de leden van het CBR verlangen

Brancheorganisatie VRB inventariseert momenteel onder de leden of er ideeën zijn over de praktische en inhoudelijke invulling van het oproepplaatsenoverleg. "Heel vaak zie je dezelfde mensen en anderen schitteren door afwezigheid. Dat heeft wellicht een goede reden, maar we zouden wellicht kunnen faciliteren door bij het CBR aan te kaarten waar de instructeur-rijschoolhouder behoefte aan heeft, waardoor het voor de toekomst wél interessant is om te komen", luidt de oproep van VRB.

"We denken hierbij aan tijdstippen: juist wel of niet in de avonduren? Of dat je als instructeur een bepaald item behandeld wil hebben. Of in groter verband organiseren met andere oproepplaatsen zodat rijscholen die op meerdere plaatsen actief zijn niet het risico lopen dat op de ene plek iets anders wordt verteld of door de aanwezigen anders wordt geïnterpreteerd."
Suggesties kunnen worden doorgegeven via info@vrb.nu.


'Het verkeer gaat sneller als je ouder wordt'

Al dan niet structureel extra lesgeven aan ouderen, zodat hun rijkwaliteiten op peil blijft. Dit is 'the running gag' in de rijscholensector en onlangs gaf verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen er weer een draai aan. Met een interessant idee als reactie.

"We klagen steen en been over onrustbarende cijfers over doden en gewonden in het verkeer, maar ondernemen vrijwel niets om de enorme populatie weggebruikers fatsoenlijk bij te scholen. Een tv-programma waarin de verkeersregels onder de aandacht worden gebracht zou al veel helpen."
En: "Het verkeer gaat sneller als je ouder wordt. Deels omdat het ook echt steeds sneller gaat, maar vooral omdat het onder de hersenpan allemaal wat trager gaat verlopen. Dat maakt van ouderen geen standaardbrokkenmakers: jongeren in de leeftijdscategorie 18-24 vormen gemiddeld een veel groter gevaar op de weg."

Code 95
Deze twee citaten tekende Tertoolen onlangs op bij BNR Nieuwsradio. Ze werden opgepikt door de media (door Rij-instructie onder andere), met als gevolg een reactie van de reeds gepensioneerde ex-rijschoolhouder Bert Vennink. Die reageerde onder meer als volgt: "Als Nederlander heb je grondrechten, maar ook plichten (…). We hebben het hier qua verkeer over de wegenverkeerswet. Deze dient u dus zelf bij te scholen. Helaas gebeurt dit niet."
Wat hem betreft komt er een soort Code 95 voor automobilisten. "Eens in de vijf jaar een aantal uren bijscholen, de aanwezigheid registreren en controleren via DigiD en nadat de nascholing afgerond is, wordt pas het rijbewijs verlengd."


Nederland fietsland?
Dat valt tegen in praktijk

Nederland fietsland? Dat valt tegen. Uit onderzoek van Milieudefensie blijkt dat fietsers wat betreft het gebruik van de openbare ruimte er bekaaid afkomen: slechts 12 procent van de ruimte is voor fietsers. Ook de voetganger zal niet blij worden, want 33 procent van de ruimte is beschikbaar voor haar of hem. Maar hoe dan ook: de auto domineert het straatbeeld, want 55 procent van de beschikbare openbare ruimte is bestemd voor auto's.

"Er is nog veel te weinig comfortabele en veilige ruimte voor wandelaars en fietsers in de steden", concludeert Anne Knol van Milieudefensie dan ook op Verkeersnet.nl. Milieudefensie vindt dat gemeenten en het Rijk werk moeten maken van autoluwe steden en meer ruimte moeten geven aan duurzaam vervoer. Om de luchtkwaliteit te verbeteren en de klimaatdoelen van Parijs te halen, moet er meer ruimte voor wandelen en fietsen beschikbaar komen, meent Knol.


Nieuwe verkeersborden
vallen veel meer op

De vorig jaar door de Vereniging Nederlandse Verkeersborden Fabrikanten (VNVF) geïntroduceerde nieuwe standaard voor verkeersborden zorgt er inderdaad voor dat verkeersborden beter zichtbaar zijn. Dit is een conclusie van een artikel op verkeerinbeeld.nl.

De nieuwe standaard wordt Ultimate Signing™ genoemd en bestaat uit een hoogwaardige folie waardoor de borden beter zichtbaar bij donker en bij slecht weer zijn en zijn ook duurzamer in productie en levensduur.
Wilko de Boer is teamleider Beheer en Onderhoud in Barneveld en zegt: "Als ik 's avonds door het dorp rijd, stel ik vast dat deze borden eerder opvallen en beter zichtbaar zijn."
Zijn collega Leo Snaar uit Noordwijk heeft ook alleen maar goed nieuws: "Deze borden gaan langer mee en dat betekent dat we minder vaak de weg op hoeven. Ze zijn inderdaad beter zichtbaar in het donker en bij slecht weer. Ik zie de borden dan al van grote afstand. Bovendien zie ik het verschil tussen straten waar wel en waar nog geen nieuwe borden staan."


Rijinstructie van de toekomst op Lesauto Testdag

De zesde editie van de Lesauto Testdag vindt plaats op maandag 18 september 2017 van 10.00 tot 17.30 uur en wordt net als vorig jaar gehouden bij het Nationaal Militair Museum op vliegbasis Soesterberg.

De Lesauto Testdag 2017 gaat vooral over 'De rijschool van de toekomst: wie of wat is dat?' Op dit moment stijgen de aantallen rijlessen weer, maar bestaat zelfstandig autorijden straks nog wel? Moeten leerlingen voorbereid worden op autonoom rijden, elektrisch rijden? Waar moeten rijscholen op insteken? Digitale opleidingen, autonoom rijden, elektrisch rijden, nieuwe verkeersregels, aanvullende diensten? Is autobezit nog wel belangrijk? Rijscholen moeten innoveren, maar hoe? Het is de bedoeling dat deze vragen worden beantwoord.

Rijschool Innovatie Award 2017
Dit jaar wordt er tijdens de Lesauto Testdag de Rijschool Innovatie Award 2017 uitgereikt aan een toeleverancier of ondernemer die een grote bijdrage levert aan de kwaliteit van de rijschoolbranche.

Afbeelding
Afbeelding