Rijsimulator? Ik zeg weg ermee!

Op Rij-instructie.nl las ik onlangs het bericht dat de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) meer wil weten over hoe automobilisten en voetgangers kijken en zich gedragen in een virtuele wegomgeving, bijvoorbeeld in een rijsimulator. Ik ben benieuwd en het lijkt me geen dag te vroeg, maar eerder jaren te laat. Men moet namelijk van goeden huize komen om mij het nut van een rijsimulator te kunnen uitleggen. Ik geloof er namelijk gewoon niet in.

Ik weet nog goed dat een jaar of twintig geleden de toenmalige voorzitter van BOVAG Rijscholen waar ik actief lid van was in die jaren een pleidooi hield voor het inzetten van de rijsimulator. En wat bleek? Dat dit verhaal was ingegeven door commerciële belangen. Net zoals alle verhalen over onderzoeken en weet ik veel die ik door de jaren heen heb gelezen, zijn ingegeven door partijen die er belang bij hebben dat de simulator wordt gepromoot. Maar ik vind het onzin. Ik heb nog nooit in een rijsimulator gezeten waar werkelijk 100 procent de situatie in een auto kan worden nagebootst. Je tuurt vanuit een sportstoel op schermpjes met soms brokkelig beeld en voelt bijvoorbeeld nul krachten, zoals zijwaartse druk bij het ingaan van een bocht. Het blijft een spelletje.

Ja, hoor je dan, ook Max Verstappen traint in een rijsimulator, zie je wel? En: ook piloten trainen in een simulator en dat gaat ook goed. Nu kun je mij veel vertellen, maar ik weet bijna zeker dat die simulatoren heel andere zijn dan de simulatoren die in een rijschool worden gebruikt. Ze zijn veel geavanceerder en duurder; zelfs zo duur dat een rijschoolhouder zo'n exemplaar onmogelijk kan aanschaffen. De simulator in een rijschool is, vind ik, gepiel op de vierkante meter.

En ik heb meegemaakt dat jonge mensen die al wat lessen hadden gehad in een rijsimulator er helemaal niks van bakten. Het eerste dat ze deden was bijna de auto de sloot in sturen. Ze hadden totaal geen idee van het gevoel dat je in een auto hebt. Ik durf dan ook best de stelling aan dat ik zonder simulator iemand veel sneller en beter leer autorijden dan met. Maar ik kijk uit naar de uitslag van het onderzoek.
Je kunt deze discussie vergelijken met de discussie over de kunstgrasvelden bij het voetbal. Toen ik actief voetballer was, heb ik de opkomst hiervan gezien en ik heb toen direct aangegeven dat dit niets met voetbal heeft te maken. Ik ben toen voor gek versleten, maar zie de discussie vandaag de dag. Alle voors en tegens ten spijt, ik zeg weg ermee!!