'Ik wil graag de discussie aanslingeren'

Drs. Harm Barteling gooit met zijn gastcolumn een paar stenen in de vijver die de rijscholenbranche is. Rimpelloos is die vijver trouwens nooit, maar niet heel vaak wordt er een inhoudelijke discussie gevoerd of de huidige rijopleiding in essentie nog wel deugt. "Die discussie wil ik graag aanslingeren", zegt hij.

Veel ervaring
Barteling is onderwijskundige en heeft veel ervaring in de rijscholenbranche. Onder andere adviseerde hij Sijnie Netten, de moeder van Gijs Kantelberg die De VerkeersAcademie heeft opgezet, en hij stond aan de wieg van 'De instructiewijzer': een boek uit de jaren negentig met aanwijzingen, adviezen en tips voor rijinstructeurs die hier en daar nog wordt gehanteerd. Verder liggen er links en rechts nog wat voetsporen van hem in de sector. "Het veld interesseert me in hoge mate omdat hier onderwijs en verkeer samenkomen", zegt hij.

Rigide spoor
Hij vond en vindt nog steeds dat de branche op een, zoals hij het stelt, "al decennialang op een rigide spoor zit".
"Dat is het spoor dat je iemand opleidt om te slagen voor het examen. Ik ben van mening dat de huidige vorm van rijinstructie erg achter de feiten aan holt en daardoor geen steek verder komt en maar blijft aanmodderen. Waar dat aan ligt? In mijn optiek zijn er binnen de branche te weinig mensen die echt zicht hebben op opleiden en er serieus mee bezig zijn. De meesten verdienen hun brood in deze branche zonder dat ze enige bijdrage leveren aan verbetering van de kwaliteit van de sector. Ik snap dat ook nog wel, maar het is zo jammer omdat dat de branche niet vooruithelpt. En dat wil je toch: vooruit."

Rijsimulator
Hij verbaast zich er onder andere over dat er zo weinig wordt gebruikgemaakt van de rijsimulator, waarover hij in de gastcolumn hoog opgeeft en met feiten onderbouwt. Werken met een rijsimulator heeft naast pedagogische voordelen ook een economisch voordeel, want je kunt betere tarieven hanteren. Daarmee snijdt hij in het voorbijgaan een andere discussie aan en die is de wens dat nieuwe toetreders minimaal een mbo-opleiding moeten hebben. "Ziet u dat gebeuren? Dat kan helemaal niet met het huidige gemiddelde uurtarief. Ik denk echt dat dat een patstelling is."
Alles bij elkaar hoopt Barteling dat zijn bijdrage wat losmaakt in de branche. "Misschien is het een goed idee dat onder leiding van iemand die wel betrokken is bij de branche, maar die niet hoeft te leven van lesgeven, eens met mensen binnen en buiten de branche van gedachten gewisseld wordt over hoe er echt een slag kan worden gemaakt. Laat al die gedachten maar eens stromen, dat zou ik zeer toejuichen."