Afbeelding
Foto:

Veel moderne techhiek in nieuwe Ford Fiesta

Nieuw is het fenomeen Ford Fiesta niet bepaald, want de allereerste kwam veertig jaar geleden op de markt. Inmiddels is er weer een nieuwe versie - de zevende generatie - die alles in zich heeft om een uitermate populaire lesauto te worden.

'More dynamic than ever' is de slogan waarmee Ford de nieuwe Fiesta in de markt zet. Daar ben je dan als bezitter van een huidige Ford Fiesta (die van 2008 tot en met dit jaar is gevoerd) lekker mee, want blijkbaar kon het nog beter en dynamischer vooral. Het rare is dat het 'oude' model eigenlijk helemaal niet op z'n einde liep. Integendeel. De uitlopende Fiesta was de laatste maanden de best verkochte auto van Europa en was uitverkocht voordat de nieuwe in de showroom stond. Ook in Nederland, waar de auto vooral in de privateleasesfeer hoge ogen gooit. En duizenden mensen die achter het net visten of die al wisten dat ze voor het nieuwe model gingen, tekenden zich in voor het nieuwe model. Het is wat je een pikstart noemt.

Vertrouwen
En er spreekt natuurlijk enorm veel vertrouwen uit, want al die mensen hadden geen centimeter gereden in de Ford. Ze vertrouwden erop dat het goed zou komen en dat is inderdaad het geval. Want wat rijdt de nieuwe Fiesta geweldig. Dat is onder andere te danken aan het verder verfijnde torquevectoringsysteem (hierbij wordt het binnenste voorwiel iets afgeremd, waardoor de auto zich als het ware naar binnen trekt), maar ook in alle andere opzichten is de wegligging he-le-maal geweldig. Wat goed is werd beter, wat beter kon is nu ook goed, dat werk. Je hebt lekker veel gevoel in het stuur en in elke bocht houdt de auto zich perfect. Ook de zitpositie achter het stuur is prima, het stuur is goed te verstellen in zowel hoogte als horizontaal en de pedalen zijn prima bereikbaar. De Fiesta is trouwens overall gemiddeld qua omvang en biedt om die reden ook gemiddelde binnenruimte.

Benauwd
We kunnen ons verder goed voorstellen dat mensen die ruimte in een auto willen zich wat benauwd voelen doordat je als het ware in een soort cockpit zit, maar dat is nu eenmaal niet anders.
De Fiesta is gemiddeld qua omvang en biedt om die reden gemiddelde binnenruimte. Alhoewel de verhoudingen tussen de voorruit, stuurhoek en stoelen volgens Ford standaard zijn, stootte de testrijder zich bij het instappen meer dan eens aan de zonnekleppen. Let ook op dat de inhoud van de bagageruimte van de drie- en vijfdeurs iets verschilt. Nog iets om rekening mee te houden: alleen als de auto is uitgerust met een panoramadak,

Eenvoudige lijnen
De Fiesta ziet er ook iets anders uit. Nederlander Anko Leenarts zat aan de tekentafel en koos voor eenvoudige, elegante lijnen, terwijl de editie hiervoor wat strakker, hoekiger en – dat ook – wat sportiever oogt. Het is een kwestie van smaak en daarover valt nu eenmaal niet te twisten.

Vier uitvoeringen
Ford heeft gekozen voor vier uitgesproken uitvoeringen, of smaken, zo u wilt. Voortaan is de Fiesta leverbaar in vier uitgesproken 'smaken': een avontuurlijke Active, een luxueuze Vignale, een sportieve ST-Line en een alledaagse versie die Titanium of Trend wordt genoemd. Voor de rijscholenbranche is de laatste uitvoering prima, helemaal omdat de uitrusting helemaal niet alledaags is. De Fiesta heeft namelijk op dit gebied grote stappen gemaakt. Zo domineert een gemiddeld (6,5 inch) of gewoon groot (8 inch) multimedia-touchscreen met Ford Sync3-systeem de cockpit. Zo'n groot los scherm is niet ieders smaak, maar zit wél fijn op ooghoogte en laat zich prima bedienen. Het klokkenspel is en blijft analoog, maar heeft ook een digitale aflezing in het midden.

Met je neus vooraan
Wat betreft de techniek zit je in de Fiesta met je neus vooraan. Ford heeft als uitgangspunt dat techniek die het rijden makkelijker en/of veiliger maakt ook voor de kopers van de gewone modellen beschikbaar moet zijn. Zo is er een camera die meekijkt en de bestuurder via de computer waarschuwt. Dit systeem is in staat om voetgangers te herkennen en functioneert ook als het donker is. Verder herkent de Fiesta verkeersborden, de auto houdt automatisch afstand via adaptive cruisecontrol, de auto geeft een waarschuwing als de lijnen op de weg worden overschreden en vermoeidheid bij de bestuurder wordt opgemerkt.
Je zou het bijna vergeten bij al dit elektronische geweld, maar zeker ook lekker: het materiaal is veel en veel beter en dat geldt ook voor de afwerking. Op dat punt liet het vorige model nog wel wat steekjes vallen, maar Ford heeft de les begrepen. Nog zo'n wens was trouwens de ruimte achterin. Die is inderdaad ook iets verbeterd, maar niet veel, want nog altijd zit je hier wat benepen.

Geen nieuwe motoren
Nieuwe motoren zijn er niet, maar dat hoeft ook niet omdat het huidige pallet prima voldoet. Er is vooral de ST-line met de beproefde 1.0 EcoBoost met nu nog alleen 100 pk-, maar later ook een 125 pk-versie, en voor deze branche ligt de zuinige 1.5 TDCI met 85 pk voor de hand. Ford denkt dat er te weinig vraag is naar de variant met 120 pk om die naar Nederland te halen, maar als u daar belangstelling voor heeft is er altijd wel een manier te verzinnen om die auto toch in bezit te krijgen.

Prijzen
Er is al een Ford Fiesta voor 15.745 euro (incl. BTW en BPM). De Trend TDCI kost 18.995 euro, de Titanium is 1800 euro duurder. Andere modellen zijn niet in diesel leverbaar.

Komen we bij de afronding. Ford is er met de nieuwe Fiesta in geslaagd een auto in het segment te zetten die net weer wat beter is dan de vorige versie, die al goed was. Vooral de enorme hoeveelheid techniek aan boord die je helpt veiliger te rijden is een aanwinst. Wellicht kan dit rijschoolhouders die daar eigenlijk niet veel van willen hebben over de streep trekken.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding