Mbo en VOG

De roep om een hoger instapniveau voor de instructeursopleiding wordt alsmaar luider. Uit een enquête deze zomer bleek dat 4 van de 5 branchegenoten willen dat dat niveau op mbo of zelfs mbo-3 komt te liggen en dat is geheel in lijn met hetgeen BOVAG eerder dit jaar heeft voorgesteld aan politiek Den Haag. Volgens ons sluit dat beter aan bij de zwaarte van het opleidingstraject en garandeert dat de instroom van betere nieuwe instructeurs.
Maar BOVAG wil meer dan dat. Zoals de invoering van een Verklaring Omtrent Gedrag voor alle rijinstructeurs in Nederland. Er brak een storm van kritiek los toen BOVAG dit enkele jaren geleden doorvoerde als een van de nieuwe lidmaatschapseisen. Een VOG is uiteraard niet zaligmakend, maar het biedt tenminste een stok achter de deur. En BOVAG vindt dat - met de intrede van 2toDrive en het bromfietsrijbewijs - iedereen die professioneel en vrijwel dagelijks met minderjarigen te maken heeft, zo'n verklaring moet kunnen overleggen. Net als zwemleraren, voetbaltrainers en docenten. Sommige leden wilden die VOG destijds niet aanleveren en dat heeft BOVAG leden gekost. Maar dat woog niet op tegen het signaal dat we daarmee afgaven aan de politiek, het publiek en andere belanghebbenden, namelijk dat de branche bereid is om de hand in eigen boezem te steken en actief bij te dragen aan oplossingen. Tegelijkertijd bleef BOVAG ervoor pleiten dat zo'n VOG voor alle instructeurs moet gaan gelden, niet alleen die bij een BOVAG-rijschool. We zijn immers een branchevereniging, geen ministerie van Justitie. De politiek lijkt het nu dan toch eindelijk in te gaan voeren, FAM en VRB onderstrepen de noodzaak en zie daar: 85 procent (!) van de ondervraagde instructeurs vindt dat de VOG algemeen verplicht moet worden gesteld.
Al met al zien we bevestigd dat de keuzes die zijn gemaakt richting de politiek de juiste blijken te zijn. Vol goede moed gaan we in elk geval het nieuwe parlementaire jaar in en we zullen ook bij een nieuw kabinet blijven aandringen op de noodzakelijke veranderingen voor onze sector.

Frank Hoornenborg,
Voorzitter BOVAG Rijscholen