Afbeelding
Foto:

Dode hoek of uitrit?

In deze serie wordt een verkeersongeval aan de hand van politiegegevens geanalyseerd. Om de privacy van de betrokkenen zo veel mogelijk te waarborgen is het verhaal erachter bewerkt en zijn namen en plaatsnamen veranderd en eventuele kentekens onzichtbaar gemaakt.

Tekst: Irma van den Berg
Foto's: Team Verkeer, Politie Den Haag.

Een vrachtauto met aanhanger wil rechtsaf een inrit van een bedrijventerrein op rijden. Hij kruist daarbij een naastgelegen fiets-bromfietspad. Tijdens de manoeuvre naar rechts ontstaat er een aanrijding met een scooter waarbij de bromfietser wonderwel slechts lichtgewond raakt.

Naastgelegen fiets- bromfietspad
Michiel is bezig met zijn laatste werkdag want morgen gaat hij heerlijk op vakantie naar het zuiden van Spanje. Ze vliegen eerst naar Alicante waar ze op de luchthaven een auto hebben gehuurd en logeren zo'n dertig kilometer verderop in het driekamerappartement van een goede vriendin. Het is daar in deze tijd van het jaar aanzienlijk warmer dan in het koude winterse Nederland, dus Michel verheugt zich daar erg op.

Hij nadert het adres waar hij vandaag moet laden en voordat hij afslaat naar het bedrijventerrein controleert Michel een naastliggend fiets-bromfietspad met verkeer in beide richtingen. Er vallen hem daar geen bijzonderheden op, dus hij stuurt zijn vrachtauto naar rechts de inrit op.

Uitgang bedrijventerrein
Uit het kantoor van het naastgelegen bedrijfspand loopt Anna met stevige pas naar haar scooter. Toen ze vanmorgen van huis ging had ze het idee dat ze iets was vergeten. Dat idee bleef hangen, totdat ze met een vers kopje koffie achter haar bureau plaatsnam om de werkdag te beginnen, want dan dringt het plotseling tot haar door dat ze de balkondeur open heeft laten staan. Dat was vanochtend bedoeld voor haar kater Mickey die de hele nacht buiten was gebleven en ondanks herhaaldelijk roepen die ochtend niet was verschenen. Meestal klimt hij als hij wordt geroepen via het dak van de buren naar het balkon, maar vanochtend bleef de kat weg en ze moest op enig moment toch echt naar haar werk. Door de vertraging en in de haast om nog op tijd op haar werk te komen was ze vergeten de balkondeur weer dicht te doen.

Ze legde haar collega's uit dat ze toch echt even snel op en neer moest, maar met een half uurtje weer terug zou zijn. Gehaast stapt ze op haar Italiaanse scooter, zet haar helm op en stuift richting de uitrit van het bedrijventerrein naar het fietspad. Tijd om de helm goed vast te zetten gunt Anna zich daarbij niet.

Het had 's nachts aardig geregend en de weg is nog behoorlijk nat. Anna kijkt snel omlaag of ze de bromfietsstandaard wel goed heeft opgeklapt en als ze weer voor zich kijkt ziet ze plotseling een grote blauwe vrachtauto voor zich opdoemen die bezig is het bedrijventerrein op te rijden.

Wonder
Michiels aandacht is nu volledig gericht op het terrein van het grondbewerkingsbedrijf waar hij zo dadelijk moet gaan laden. Hij schrikt vreselijk als hij plotseling een ijselijke kreet en het geluid van schurend ijzer hoort. Anna knijpt zo hard als ze kan in de rem. De banden van haar scooter raken echter het contact met de weg kwijt en ze valt hard naar links op de grond. Met vonken en een hoop kabaal glijden Anna en haar scooter nu recht op de vrachtauto af. Hard gillend vreest Anna voor haar leven, maar wonder boven wonder komt zowel de scooter als Anna op enkele centimeters van de vrachtauto tot stilstand.

Anna's helm is van haar hoofd geraakt en door het schuren tegen het wegdek bloedt ze behoorlijk uit een wond op haar hoofd, terwijl ook haar arm erg veel pijn doet. De scooter raakt door de glijpartij ook flink beschadigd. Hoewel Anna per ambulance naar het ziekenhuis wordt vervoerd, blijkt daar dat zij gelukkig slechts lichtgewond is. Het had heel anders kunnen aflopen als zij onder de wielen van de vrachtauto terecht was gekomen.

Artikel 54
Met Michiel gaat het aanvankelijk helemaal niet goed. Hij stapt totaal ontredderd en bijna in shock uit omdat hij in de veronderstelling is dat hij in zijn vakantieroes een bromfietser op het naastgelegen fiets- bromfietspad over het hoofd heeft gezien. Terwijl hij voor zijn gevoel de situatie met behulp van alle moderne zichtverbeterende attributen waarmee zijn vrachtauto is uitgerust, uitgebreid had gecontroleerd. Pas als de ware toedracht van het ongeval duidelijk wordt, kan Michiel zich enigszins ontspannen en slaakt hij een enorme zucht van verlichting.
De scooter bevond zich immers niet zoals hij aannam op het vrij liggende fiets-bromfietspad, maar op de uitrit van het bedrijventerrein.

Beide bestuurders zijn dus in gelijke mate verantwoordelijk voor het ontstaan van dit ongeval met een – gelukkig - goede afloop. In artikel 54 van het RVV staat immers dat bestuurders die een bijzondere manoeuvre uitvoeren, zoals uit een uitrit de weg op rijden of van een weg een inrit op rijden, het overige verkeer voor moeten laten gaan.

Afbeelding