Vakantieverkeer

Veel collega's zijn teruggekeerd van hun welverdiende vakantie, terwijl anderen zich kunnen verheugen op de vakantie die nog komen gaat. Of misschien blijft u lekker ontspannen thuis; ook wel lekker om geen vakantiestress te ervaren van het koffers inpakken, de laatste administratie afhandelen, nog snel de laatste examens proberen in te delen omdat de doorlooptijden zo lang zijn en je niet wilt wachten met indelen tot je terug bent van vakantie.

Als je met het vliegtuig naar je vakantiebestemming gaat ben je er lekker snel en hoef je jezelf slechts over te geven aan de piloot. Maar ga je met de auto, dan wordt het een ander verhaal. Heeft u dat nou ook, dat je toch het werk nooit echt helemaal los kunt laten en onderweg van alles signaleert?

Mij valt op dat in Frankrijk, en zeker op de tolwegen, toch behoorlijk netjes gereden wordt. Door de Fransen dan, welteverstaan. Rechts inhalen, mij een doorn in het oog in Nederland, is mij daar bijna niet overkomen. Het was weliswaar nog geen hoogseizoen, dus voornamelijk Franse bestuurders om mij heen, maar het viel wel op. Eén keer slechts overkwam het me, en ja inderdaad, door een Nederlander.

Wat ook opvalt is dat de Luxemburgers als gekken rijden. Ze naderen van achteren met ongekend hoge snelheden om vervolgens vol in de remmen te moeten. Maar net zo gemakkelijk was ik verbaasd dat de Luxemburger die mij zojuist had ingehaald mij nog vier keer voorbijkwam. Dit omdat hij telkens weer in snelheid terugzakte omdat hij met de telefoon in zijn hand zo druk bezig was dat hij ineens nog maar tachtig kilometer per uur haalde op de autosnelweg en ik hem steeds moest inhalen. En alle vier de keren accelereerde hij weer als een dolle stier zodra zijn telefonische bezigheden voorbij waren.

Dan Duitsland, daar is het helemaal drama. Rechts inhalen hoort daar bij de opvoeding lijkt het wel, net zoals onnodig links blijven rijden.De snelheden zijn daar ongekend hoog en men wenst zich helaas niet echt aan te passen aan bestuurders die daar niet aan meedoen. Doodeng!

Maar het is te merken dat onder andere de Nederlanders niet gewend zijn aan het rijden op hellingen, waarbij tijdig teruggeschakeld dient te worden om voldoende trekkracht te hebben om de helling op te rijden, dan wel te voorkomen om met een noodgang en ongecontroleerd weer de helling af te rijden.
Ondanks de waarschuwingen hiervoor langs de wegen waarbij wordt geadviseerd om vooral de motorrem te gebruiken. Wellicht een aandachtspuntje in de rijlessen.

Ook de cruisecontrol kent zo zijn gevaren. Velen beseffen niet dat wanneer je slechts met de knoppen van de cruisecontrol de snelheid bijstelt, er geen remlichten zichtbaar zijn voor achteropkomend verkeer, zeer gevaarlijk.
Zo zijn er ongetwijfeld ook bij u bijzondere ervaringen op te tekenen. Maar het blijkt maar weer dat er nog veel werk te verrichten is voordat we allemaal op dezelfde, maar vooral veilige wijze aan het verkeer deelnemen. In heel Europa welteverstaan.
U en ik denken daar waarschijnlijk hetzelfde over, nu de rest van de weggebruikers nog.

Peter van Neck,
voorzitter VRB