Met deze opgepimpte Ford Mondeo zou BOVAG Rijscholen een half jaar lang reclame maken voor de leden. Daar is het nooit van gekomen.
Met deze opgepimpte Ford Mondeo zou BOVAG Rijscholen een half jaar lang reclame maken voor de leden. Daar is het nooit van gekomen. Foto: Hans Peijs

BOVAG Rijscholen krimpt, maar de koers verandert niet

Het is zowat een jaar geleden dat een voorstel van het bestuur van BOVAG Rijscholen over een nieuwe vorm van het BOVAG Garantiefonds schipbreuk leed. Tot op de dag van vandaag is er nog geen nieuw voorstel, maar dat zit in de pijplijn, zo laat BOVAG Rijscholen desgevraagd weten. Half september is er witte rook, of in elk geval: dan kringelt er iets van rook op. Hetgeen meteen een mooie aanleiding is om nog wat andere vragen te stellen.

Terug naar maandag 12 september 2016 toen tijdens de algemene ledenvergadering van BOVAG Rijscholen op de Lesauto Testdag de leden een nieuwe financieringsvorm van het BOVAG Garantiefonds onverwacht afschoten. De leden betaalden tot dan 0,75 euro voor elke rijopleiding voor deze 'stroppenpot', maar omdat de stroppenpot vanwege faillissementen in de crisisjaren leeg raakte, werd dat bedrag vertienvoudigd om deze weer te vullen.

Vragen en onduidelijkheid
Met de verhoging konden de meeste leden best leven, maar er waren wel veel vragen én er was onduidelijkheid. (Inmiddels ex-)lid Theo Vuijk, eigenaar van rijschool Fly-Over in Den Haag en columnist van dit blad, gooide de knuppel in het hoenderhok: hij was het er niet mee eens dat de nieuwe bijdrage van 7,50 euro niet alleen voor de B-opleiding, maar ook voor de brommer- en motoropleidingen zou gelden. BOVAG-voorlichter Tom Huykens probeerde nog aan 'damage control' te doen, maar de geest was uit de fles. Een paar dagen later volgde dan ook het bericht: "Het bestuur van BOVAG Rijscholen heeft besloten extra tijd te nemen voor de noodzakelijke vernieuwing van het fonds."

Oorverdovend stil
In maart wilden wij weleens weten hoe het er nu mee stond, want het bleef oorverdovend stil. Op vragen van Rij-instructie kwam als antwoord dat in april bij BOVAG een projectleider zou worden aangesteld die de complete BOVAG garantie onder de loep zou nemen, waaronder ook het BGF. Onze voorspelling luidde: "Er is dus een reële kans dat dit over de zomer heen wordt getild." Die is uitgekomen.

Onlangs stelden we weer de vraag wat de status is en we kregen als antwoord dat het wellicht voor de buitenwacht lijkt dat het stil is geweest, maar dat de BOVAG-leden zelf vaak zijn geïnformeerd. "We hebben de leden de afgelopen tijd diverse keren via nieuwsbrieven en persoonlijke mails van de branchemanager van de voortgang op de hoogte gesteld. Tijdens alle bijeenkomsten van dit jaar hebben we uitgebreid stilgestaan bij de status van het BGF. Een heleboel grote leden zijn gebeld om input te leveren. Er gebeurt dus heel veel rondom het BGF."
En over de huidige status: "Het onderzoekswerk is nu gedaan, de actuaris heeft zijn werk klaar en alle risicoberekeningen zijn gedaan op basis van feiten en cijfers. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan een nieuw voorstel. We verwachten half september weer met een update te kunnen komen richting leden over hoe het in 2018 zal gaan met het BGF."

Nog 471 leden
Inmiddels was duidelijk dat deze kwestie BOVAG Rijscholen veel leden heeft gekost. Of eigenlijk was het niet eens zozeer het BGF zelf als wel dat het gedoe voor een groot aantal leden de druppel was die de emmer deed overlopen. "Een paar leden hebben het BGF aangegrepen als onderwerp om hun ongenoegen over BOVAG te uiten dat de jaren daarvoor langzaamaan is ontstaan", meldt de persvoorlichter op vragen.
Inmiddels heeft BOVAG Rijscholen 471 leden. Voor de goede orde: 17 jaar geleden was het voor het laatst dat BOVAG Rijscholen meer dan duizend leden had. Daarna kalfde het ledenbestand elk jaar af, waarbij eind vorig jaar de grootste smakker is gemaakt. Op 11 november liet algemeen directeur van BOVAG Pieter Niesink in Rij-instructie namelijk weten dat er nog 650 leden waren en nu zijn dat er bijna tweehonderd minder. Pijnlijk: onder de opzeggers zit ook de voormalig voorzitter Roger Keijbeck van Keijbeck Opleidingen in Susteren.

Kwaliteitsbeleid
De problemen rond het BGF waren dus voor veel leden de stok om de hond mee te slaan, maar het is vooral het nieuwe kwaliteitsbeleid dat BOVAG Rijscholen voor wat betreft het aantal leden opbreekt. Nog pijnlijker: Roger Keijbeck heeft dit beleid ingezet en verdedigd. Maar: "Ze kozen eieren voor hun geld omdat ze niet aan de nieuwe kwaliteitseisen konden of wilden voldoen. Dat was ingecalculeerd. Ook eind vorig jaar zijn we de nodige leden verloren. Dit is voornamelijk gekomen na het congres in Soesterberg waar het vernieuwde BGF werd geïntroduceerd", aldus BOVAG Rijscholen. En verder: "Er moet nu weer opgebouwd worden. We hebben heel veel contact met leden. Via bijeenkomsten, via een eigen Facebookgroep etc. etc. We laten zien dat er noodzakelijke wijzigingen zijn aangebracht binnen BOVAG Rijscholen waar de leden om vroegen, blij mee zijn en waarvan ze zelfs willen dat we nog een stapje verder gaan. Het BOVAG keurmerk wordt zuiverder en we kunnen onze boodschap (betrouwbaarheid, garantie en dergelijke) met de huidige leden veel beter verantwoorden."
En ook: "Dat het BGF anders opgezet moest worden en op een andere manier gecommuniceerd, is ons duidelijk geworden door de ophef die eind vorig jaar is ontstaan. Maar let wel: we zijn en blijven van mening dat het BGF een uitstekend instrument is om vertrouwen te wekken bij de (potentiële) klant en dat je je er in de markt echt mee kunt onderscheiden."

Nog contact
Met een aantal ex-leden heeft de afdeling nog contact, maar door het grote aantal kon dat niet met iedereen. "Met een aantal opzeggers hebben we regulier contact om ze op de hoogte te brengen van de jongste ontwikkelingen bij BOVAG. Zodra er meer bekend is over het BGF gaan we alle opzeggers hierover informeren, dat hebben we beloofd."
"Verder hebben we de keuze gemaakt om vooral veel aandacht te geven aan de blijvers: dit zijn de ambassadeurs van BOVAG. We hebben in 2017 twee bijeenkomsten gehad voor (middel)grote professionele rijscholen en twee voor kleinere professionele rijscholen; deze bijeenkomsten en de manier waarop we deze aanvliegen nu, leveren ons gemiddelde cijfers rond de 8 à 8,5 voor inhoud, presentatie en betrokkenheid. Ook de ledenpeiling die we hebben gehouden laat, naast opbouwend-kritische reacties, veel positieve signalen zien. Bijvoorbeeld over de mooie samenwerking die we met de NKC hebben opgezet en waar de deelnemende rijscholen héél blij mee zijn. Daarnaast krijgen we weer steeds meer deelnemers bij bijeenkomsten en krijgen we ook steeds meer signalen van leden dat we op de goede weg door moeten gaan." De NKC is de Nederlandse Kampeer Auto Club waarmee BOVAG rijscholen een overeenkomst heeft om rijvaardigheidstrainingen te verzorgen. Daarmee is in mei dit jaar gestart door vooralsnog 21 leden van BOVAG Rijscholen.

Beleid blijft zo
Volgens de persvoorlichting van BOVAG is er in elk geval geen enkele aanleiding om het kwaliteitsbeleid te wijzigen. "Dat strookt ook niet met de wens vanuit leden om het BOVAG-keurmerk verder te activeren binnen de rijscholenbranche en met de breed gedeelde wens om de branche verder te professionaliseren. We trekken daar ook samen in op met de andere brancheorganisaties, de minister van I&M, CBR en IBKI."

Wat ook als een paal boven water staat: BOVAG Rijscholen wordt niet opgeheven en er is ook geen ondergrens qua aantal leden. "We gaan door met de afdeling Rijscholen! We doen de goeie dingen, krijgen daar veel waardering voor en bouwen vlijtig door aan een mooie vernieuwde afdeling Rijscholen. Daarbij kijken we bijvoorbeeld ook hoe we kleine rijscholen en zzp'ers een goede positie kunnen geven binnen BOVAG, want ook die verdienen een goede belangenbehartiger, met een voet tussen de deur in Den Haag."