Database met alle verkeersborden

Op 8 maart dit jaar is door VVD-Tweede Kamerlid Barbara Visser een landelijke database met alle verkeersborden in Nederland geopend. Alle statische verkeersborden en bewegwijzeringsborden zijn geïnventariseerd en komen nu digitaal beschikbaar voor gemeenten, provincies, waterschappen en Rijkswaterstaat.

Via het platform IPSm (Intelligent Public Space management) en de toepassing van sensoren op verkeersborden, een initiatief van de VNVF (Vereniging Nederlandse Verkeersborden Fabrikanten) worden de borden ook visueel beschikbaar gemaakt. Dit platform zal voor Beheer en Onderhoud alsmede verkeerskundige analyses zeer behulpzaam zijn. In een jaarlijkse cyclus worden de data van alle statische objecten geactualiseerd.

Met de lancering van deze database is het ook mogelijk tijdelijke verkeersmaatregelen, zoals bij werkzaamheden aan de weg of bij evenementen, actueel, betrouwbaar en compleet digitaal te registreren in de database en deze op mobiele verkeersdiensten onderweg te tonen middels laagfrequentiebreedband. Tevens kan deze database voor informatiedienstverleners voorzien in een behoefte om alle aanduidingen langs de weg digitaal en actueel in de navigatiediensten op te nemen.