Afbeelding
Foto:

ADAS-systemen nopen tot dynamisch rijbewijs

Een dynamisch rijbewijs dat wordt aangepast aan de hoeveelheid elektronische ADAS-systemen (Advanced Driver Assistance Systems) in een auto. Eerst laten zien dat je de systemen beheerst en snapt, eventueel er les in nemen, en als je ze onder de knie hebt, krijg je het vervolgrijbewijs.

Dat zou zo maar de toekomst kunnen zijn. In elk geval heeft hoogleraar Verkeersveiligheid prof. dr. Marjan Hagenzieker hiervoor een balletje opgegooid bij het CBR en die gaat er serieus naar kijken. "Haar ideeën en denkrichtingen vinden we heel interessant, maar het is te vroeg om hierover concrete uitspraken te doen", laat het CBR weten.

Rijbewijs past bij je auto
Hagenzieker zegt het een en ander in een interview in Rij-instructie in deze editie. Zij gaat hierin vooral in op de uitdagingen van de zelfrijdende of, zoals zij het noemt, geautomatiseerde auto en ze verwacht onder meer dat dit leidt tot een ander soort rijbewijs: een getrapt systeem dat wordt aangepast aan de elektronica in een auto. "Momenteel haal je je rijbewijs in een auto zonder ingrijpende ADAS-systemen en dat rijbewijs gaat zowat een leven lang mee. Ik voorzie dat er een verscheidenheid gaat komen in het soort rijbewijs. Je begint met een rijbewijs voor auto's met alleen de systemen die wettelijk verplicht zijn, vervolgens haal je een vervolgrijbewijs voor auto's met meer systemen en tot slot een rijbewijs voor de meest geavanceerde systemen. Het rijbewijs wordt dus dynamisch en past bij de auto waarin jij rijdt."

CBR
Marjan Hagenzieker is een van de experts die het CBR raadpleegt op weg naar het rijbewijs van de toekomst en het examen dat hierbij hoort. Het idee van het getrapte rijbewijs heeft Hagenzieker bij het CBR neergelegd, maar het is nog te vroeg voor een reactie, laat staan voor een nieuw soort rijbewijs, laat het CBR weten. Voor het CBR is de zelfrijdende auto in elk geval wel serieuze business. Het CBR participeert in meerdere overlegplatforms van kennispartijen en overheid om de impact van ontwikkelingen op de examens en dienstverlening (monitoring rijgeschiktheid) proactief in beeld te krijgen. Het CBR praat mee in DITCM (Dutch Integrated Testsite Cooperative Mobility) en is een actieve partner in DAVI (Dutch Automated Vehicle Initiative) dat vooroploopt op het gebied van de zelfrijdende auto. "Wij richten ons hierbij op de factor mens, de gedragskant, want daar ligt onze verantwoordelijkheid", laat het CBR weten.

Overheid beslist
Goed om te weten: uiteindelijk bepaalt de regering over de rijbewijseisen, maar de inbreng van het CBR is essentieel.


Minister Schultz wacht op aanbevelingen branche

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu wacht met beslissingen over de aanpassing van de WRM eerst op de voorstellen waarmee de branche komt. Met de brancheorganisaties BOVAG Rijscholen, VRB en FAM is afgesproken om dit jaar een nota van wijziging naar de Tweede Kamer te sturen opdat een aantal door de branche aan te dragen kortetermijnverbeteringen in het bestaande wetsvoorstel en de nota van wijziging "niet opgehouden worden door te wachten op nieuwe mogelijke wijzigingen in de toekomst."

Dit schrijft de minister in een zogenoemde verzamelbrief over een aantal kwesties die spelen op het ministerie. Over het overleg tussen de brancheorganisaties, CBR en IBKi is te spreken. "Met de rijschoolbranches zijn gesprekken gevoerd over hun wensen en ideeën over de verbetering van de kwaliteit van de branche. In april hebben de drie brancheverenigingen gezamenlijk een nieuw voorstel opgesteld. Op grond daarvan vinden er gesprekken plaats tussen IBKI, CBR en de branche om te bezien wat deze organisaties kunnen doen in hun relatie tot de rijinstructeurs respectievelijk de rijscholen", laat ze weten.

7-stappenplan
De brancheorganisaties hebben inmiddels het CBR geadviseerd om een zogenoemd gesloten opleidingssysteem te ontwikkelen op basis van een 7-stappenplan waartoe alleen rijscholen toegang hebben als zij aan bepaalde kwaliteitscriteria voldoen. Verder menen zij dat ter verbetering van de kwaliteit in de branche 'de grootste slagen te maken zijn bij de WRM-opleiding tot rijinstructeur.'

Dit staat in het zogenoemde Aanbevelingendocument (het vervolg op het Startdocument) dat de drie brancheorganisaties in samenspraak met het CBR, IBKI en het ministerie van Infrastructuur en Milieu hebben opgesteld. In het document staan alle aanbevelingen om in het kader van de nieuwe WRM de branche te verbeteren. Het doel hierbij is helder: "De professionaliseringsslag moet ervoor zorgen dat de beginnende bestuurder nog beter wordt opgeleid en een veiliger rijgedrag vertoont."


Spelregels dummy-gebruik zijn glashelder

Het CBR maakt korte metten met dummygebruik. Dat berichtte Rij-instructie in de vorige editie. De reacties uit de branche hierop zijn overwegend positief, want dat er paal en perk aan het dummygebruik moesten worden gesteld, was wel duidelijk. Om die reden hebben het CBR en de brancheorganisaties een paar heldere afspraken gemaakt waar niet aan getornd kan worden. Welke? Deze voor categorie B:

- Tot 7 weken voor de examendatum (oftewel tot de 49ste dag voor de examendatum) kan een rijschool maximaal 10% van het aantal eerste examens van de voorgaande 12 maanden naamloos kopen. Deze capaciteit moet op zijn laatst op de 50ste dag voor de examendatum op naam zijn gezet, anders wordt de capaciteit automatisch geëtaleerd en daarmee beschikbaar gesteld voor andere rijscholen. Een rijschool mag maximaal de helft van het aantal naamloos te kopen examens in één kalendermaand inkopen. Hiermee wordt de regelruimte afgestemd op de grootte van de rijschool.
- Binnen 7 weken voor de examendatum kan een rijschool alleen nog maar examens en toetsen reserveren op naam van de kandidaat.
- Kandidaten moeten hun rijschool machtigen om reserveringen te kunnen maken voor examens en toetsen. Dit om te voorkomen dat rijscholen fake-kandidaten gebruiken om voor zichzelf extra reserveringsruimte te creëren.
- Herexamens kunnen alleen op naam worden gereserveerd. Hiervoor kan een rijschool dus niet tevoren naamloze capaciteit kopen.
- Na een onvoldoende examen kan pas na twee weken een herexamen worden geboekt.

Het CBR heeft de samenwerking met rijscholen vastgelegd in een zogeheten inschrijvingsovereenkomst, met daarin de wederzijdse rechten en verplichtingen.


Vragen over nieuwe borden pas op 1 oktober

In het theorie-examen worden de vragen over de veertien nieuwe verkeersborden niet op 1 juli, zoals wij abusievelijk hebben gemeld in dit blad en op www.rijinstructie.nl, opgenomen, maar pas vanaf 1 oktober.

Wel worden de borden op 1 juli ingevoerd. Door drie maanden extra tijd in te bouwen hebben uitgevers de mogelijkheid hun lesmateriaal aan te passen en kunnen leerlingen de vereiste kennis opdoen.


Er moet meer worden
gerammeld

Gaan we massaal rammelen op de provinciale weg? Het zou zo maar kunnen gebeuren. In Zweden zijn massaal rammelstroken aangebracht en Veilig Verkeer Nederland vindt dat Nederland daar ook aan moet beginnen. Het aantal doden en ernstig gewonden op deze 80-km wegen nam namelijk in Zweden met 20 procent af.

De rammelstroken bestaan uit een aantal opeenvolgende zorgvuldig aangebrachte gaten in de weg die, als je met je wielen eroverheen gaat, een rammelend geluid geven. Daardoor weet de automobilist dat hij ongewenst afwijkt en normaal gesproken wordt dan weer het rechte spoor gezocht. In Nederland worden rammelstroken sporadisch aangebracht en dan doorgaans alleen aan de kant van de berm. Alleen in Flevoland zijn er meerdere, maar als het aan VVN ligt komen er veel meer.


Volgende editie

De volgende editie van Rij-instructie verschijnt vanwege de zomerstop zaterdag 9 september.

Afbeelding
Afbeelding