'De mens heeft in zijn leven verschillende rollen in het verkeer'

De geautomatiseerde of zelfrijdende auto en alles wat daarmee samenhangt, is de passie van Marjan Hagenzieker, maar als hoogleraar Verkeersveiligheid zijn er meer terreinen waarop ze zich begeeft. In het kader daarvan stelden we nog een aantal andere vragen.

Er zijn rijschoolhouders die pleiten voor een terugkomdag, na bijvoorbeeld een half jaar. Even checken hoe de vlag erbij hangt, dat is het idee daarachter. Hoe staat u daar tegenover?
"Ik kan daar niets over zeggen, want daar is bij mijn weten nog nooit wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Je zou kunnen zeggen baat het niet, dan schaadt het niet. Maar laten we ook goed voor ogen houden dat het hoge ongevalsrisico bij jongeren geen gevolg is van hun gebrek aan regelkennis of van een gebrekkige rijvaardigheid."

Iets heel anders weer: hoe kijkt u aan tegen permanente verkeerseducatie?
"Ook hiervoor geldt dat er eigenlijk geen wetenschappelijk onderzoek gedaan is naar het gevolg voor de verkeersveiligheid van permanente verkeerseducatie. Wat we wel weten is dat de mens in zijn leven verschillende rollen in het verkeer heeft. Als kind leer je fietsen, daarna ga je naar school op de fiets, vervolgens leer je fietsen in een nieuwe omgeving, daarna ga je op een brommer rijden en vervolgens ga je autorijden en misschien wel in een geautomatiseerde auto. Dus gaandeweg ontwikkel je jezelf steeds meer en dat kun je al een soort permanente verkeerseducatie noemen. Educatie op maat is belangrijk en hiervoor is de afgelopen jaren wel al meer aandacht gekomen."

En elke vijf of tien jaar even laten controleren of je nog veilig kunt autorijden, is dat iets?
"Dat moet je niet vangen in elke vijf of tien jaar, maar in een vorm waarin je bijleert op het moment dat je rol in het verkeer verandert. En daarin kan de slimme auto een belangrijke bijdrage hebben. Het mooie van de slimme auto is namelijk dat deze ook kan meten of er bijscholing, een controle van je gezondheid of iets anders moet gebeuren. Of mensen dat willen is vers 2, maar het is iets waar we over kunnen nadenken."