Afbeelding

VW Polo wordt iets groter

Het is groot nieuws voor de rijscholenbranche: de nieuwe VW Polo komt in oktober dit jaar. De VW Polo is al jaren de meest gebruikte lesauto in Nederland en veel rijschoolhouders kijken er reikhalzend naar uit. Vandaar een preview.

De populariteit van de VW Polo als lesauto is slecht te verklaren. De Polo is natuurlijk degelijk, absoluut waar, maar in bijvoorbeeld een onderzoek van de Consumentenbond eind vorig jaar komt de Polo niet voor in de top met meest betrouwbare auto's. In deze klasse is dat de Hyundai i10. En het betrouwbaarste merk is Honda, op de voet gevolgd door Dacia (!), Suzuki, Toyota en Subaru. En het betrouwbaarste Duitse merk is Mercedes-Benz. En daarbij komt ook nog eens het gesjoemel met de software.

L-bordjes
Maar ondanks dit slechte gesternte weten we nu al dat ook op veel Polo's uit de zesde generatie weer heel wat L-bordjes geplakt zullen worden. Pas in oktober is de nieuwe Polo in de showrooms, maar we weten inmiddels al dat de auto, net als het broertje de Seat Ibiza die eerder dit jaar is gepresenteerd, een stukje groter wordt. Met een lengte van 4,05 meter is hij 8 centimeter langer dan zijn voorganger, de breedte neemt toe met 7 centimeter tot 1,75 meter en de wielbasis groeit van 2,47 meter naar 2,56 meter.

Motoren
Er komen negen motoren. Het palet op benzinevlak start bij de 65 pk sterke 1.0 MPI en loopt op tot de 150 pk sterke 1.5 TSI, en wat diesels betreft komen er vooralsnog slechts een 80 pk en een 95 pk sterke 1.6 TDI. Die eerste nemen we natuurlijk niet serieus.

Comfort
We moeten het stellen met drie comfortniveaus: Trendline, Comfortline en Highline. De Trendline heeft standaard led-dagrijverlichting en de basisversie van het multimediasysteem. Vanaf de Comfortline zijn airco, bluetooth- en USB-connectiviteit, een middenarmsteun en een met leer bekleed stuurwiel standaard. De Highline heeft als extra het adaptieve Sport Select-onderstel, betere zetels, sfeerverlichting, automatische klimaatregeling en lichtmetalen wielen. En o ja: de driedeursvariant is van het palet geschrapt.

Safety First
Veilig wordt de VW Polo ook. Volkswagen voorziet de Polo standaard van Front Assist met City Emergency Braking en voetgangerherkenning en aan opties zijn er onder andere adaptieve cruisecontrol, Lane Assist, dodehoekherkenning, Rear Traffic Alert, Park Assist en Keyless Access. En in het dashboard wordt een Active Info Display gemonteerd: een digitaal instrumentarium dat tot op heden voorbehouden was aan VW's die hoger in de pikorde staan.

Prijzen
Inmiddels zijn ook de prijzen bekend. De nieuwe Polo staat vanaf 15.550 euro voor de deur. Voor dat geld krijg je de 65 pk sterke 1.0 MPI. Kijken we naar de voor rijschoolhouders meest waarschijnlijke comfortniveau Comfortline met een diesel, dan hebben we het over 22.090 euro voor de 95 pk-uitvoering.

Afbeelding