Afbeelding
Foto:

Twee op drie rijscholen
geeft niet fulltime rijles

Altijd leuk wanneer een artikel wat stof doet opwaaien, zoals het artikel in de vorige editie van Rij-instructie over de vijftig grootste rijscholen en de dertig grootste opleiders die het best presteren. Sommige zijn blij dat ze erin staan, anderen begrijpen niet dat ze er niet in staan en weer anderen vinden het alleen maar een leuke lijst en zien dat hun collega die ze zo groot achtten toch iets minder groot is, of juist groter.

We hebben de cijfers verder geanalyseerd en komen nog tot een paar heerlijke conclusies. Hier komen ze:
- Het totaal aantal rijscholen in de lijst is 6939.
- In totaal zijn er in Nederland 292 rijscholen die meer dan honderd examens doen.
- Er zijn er 1093 die tussen de 40 (dat is zo'n beetje het aantal B-examens dat je moet doen om een volledige dagtaak te hebben aan het geven van rijles) en 100 examens doen.
- Er zijn er 816 die tussen de 20 en 30 examens afnemen van het CBR.
- Er zijn er 1.500 die tussen de 10 en 20 examens bestellen.
- Er zijn er liefst 1.993 die tussen de 0 en 10 B-examens per jaar doen.
- En er zijn er tot slot 20 die alleen in naam bestaan, want die hebben in 2016 geen leerling afgeleverd als kandidaat voor het rijbewijs.
- In totaal zijn er dus 4.738 rijscholen die minder dan 40 examens deden in 2016. Dat kan verschillende redenen hebben, maar hiermee is in elk geval helder dat de rijscholenbranche inderdaad voor het overgrote deel (68,9 procent om exact te zijn) bestaat uit rijschoolhouders die 'het erbij doen'.

Franchiseorganisaties
Er kwamen bij de reactie ook vragen binnen over franchiseorganisaties. Menigeen vraagt zich af of ANWB Rijopleidingen (ARO), NXXT of LesGo – de grootste franchiseorganisaties in onze branche - niet veel grotere klanten zijn van het CBR dan Rijless.nl, die de ranglijst aanvoert?
Het is in dit verband allereerst goed om te weten hoe de lijst is samengesteld. Het CBR openbaart met deze cijfers (het zijn openbare data) alleen het aantal aangevraagde B-examens per nummer. Heeft een franchiseorganisatie één nummer, dan worden die allemaal in één aantal gevat. En heeft elke franchisenemer zijn eigen nummer, dan wordt er niet opgeteld.

Maar die vraag prikkelde wel en om die reden hebben wij de lijst nageplozen op de aandelen van ARO, NXXT en LesGo. Nog maar een paar conclusies: er zijn 16 rijscholen die in de lijst kunnen worden getraceerd als ANWB Rijopleiding. Deze zijn samen goed voor 5.768 afgenomen B-examens. Daarmee is de ARO verreweg de belangrijkste afnemer van B-rijbewijzen in Nederland. Bij de ANWB is de kleinste rijschool goed voor 213 examens en de grootste voor maar liefst 793 examens. Dat zijn dus echt grote jongens. NXXT is een heel ander verhaal. Is bij de ARO 213 examens de onderkant, bij NXXT is 91 de bovenkant. Maar NXXT heeft wel 54 franchisenemers, dat dan weer wel. En dan is er ook het antwoord op de vraag hoeveel examens de organisatie NXXT heeft afgenomen. Welnu, dat zijn er 1.624. Qua organisatie zorgt dat ervoor dat NXXT in totaliteit op plek 5 staat. En dan LesGo. Dat heeft nog kleinere vestigingen dan NXXT, want de bovengrens wordt hier gevormd door 48 examens en de ondergrens door een vestiging met maar 11 examens.
- LesGo heeft 41 als zodanig te traceren franchisenemers, dus is kleiner dan NXXT, maar wel weer groter dan ARO. Op basis van het aantal vestigingen welteverstaan. De 41 vestigingen van LesGo samen namen in 2016 1274 B-examens af. En er zijn er maar 4 die minimaal 40 examens per jaar halen. Leuk is tot slot om deze getallen in gemiddelden te vatten. Het gemiddeld aantal afgenomen B-examens bij een vestiging van de ARO is 1.634, bij NXT wordt een gemiddelde gehaald van 30 examens en bij LesGo is dat gemiddelde met 31 net iets hoger.