Afbeelding
FOTO: Marlise Steenman

Verkeersdeelnemers niet onder indruk van blindenstok

De opgeheven witte stok met rode ringen geeft aan dat iemand met een visuele beperking wil oversteken. Helaas wordt dit te vaak genegeerd of niet opgemerkt door andere verkeersdeelnemers. In 2011 heeft KNGF Geleidehonden al aandacht gevraagd voor deze kwestie. Een beetje opvoeden kan geen kwaad en dat is een mooie taak voor de rijinstructeur.

In 2011 heeft KNGF Geleidehonden al aandacht gevraagd voor deze kwestie. Uit het laatste onderzoek blijkt dat de helft van de respondenten vindt dat het oversteken met stok en geleidehond sindsdien niet is verbeterd of zelfs slechter is geworden.
"Driekwart van de respondenten heeft een vervelende ervaring meegemaakt doordat verkeersdeelnemers geen notie namen van de opgeheven herkenningsstok. Ze krijgen commentaar naar de oren geslingerd of de schrik van hun leven doordat ze (bijna) worden aangereden, zelfs bij een zebrapad of stoplicht", vertelt Ellen Greve, directeur KNGF Geleidehonden. "Verbazingwekkend, want de wettelijke verkeersregel is dat een bestuurder een blind persoon, voorzien van een blindenstok, voor moet laten gaan."

Recent ongeval
Aanleiding voor het onderzoek was een ongelukkig incident enige tijd terug. Een geleidehondenbaas werd bij het oversteken met zijn hond op een zebrapad aangereden door een automobilist die slecht zicht had door de laagstaande zon. De geleidehondenbaas belandde in het ziekenhuis. "Het is de vraag of ik na revalidatie weer durf over te steken en of mijn hond hierbij niet wordt beïnvloed door de spanning die ik voel", vertelt het slachtoffer. Hoewel er in deze situatie geen sprake was van opzet, symboliseert het wel de kwetsbaarheid van blinden en zeerslechtzienden in het verkeer. Zij missen door hun visuele beperking vaak essentiële informatie om de situatie goed te kunnen inschatten. Daarom is het van groot belang dat ziende verkeersdeelnemers hier rekening mee houden.

Onwetendheid
Volgens 87 procent van de geleidehondenbazen denken verkeersdeelnemers dat de hond het verkeer voor hen inschat bij het oversteken. Dit is een vaakgehoord misverstand. De hond leidt zijn baas naar de juiste plek om over te steken, maar de baas moet op gehoor en met eventuele restvisus het juiste oversteekmoment inschatten. Onderstaande illustratie verduidelijkt dit. "Daarbij is de geleidehondenbaas mede afhankelijk van het gedrag van anderen. We roepen het Nederlandse publiek op te stoppen voor de herkenningsstok en vragen hen meer rekening te houden met blinden en zeerslechtzienden in het verkeer. Zodat ook zij veilig met hun geleidehond op pad kunnen", aldus Greve.