Afbeelding
Foto:

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet…

In deze serie wordt een verkeersongeval aan de hand van politiegegevens geanalyseerd. Om de privacy van de betrokkenen zo veel mogelijk te waarborgen is het verhaal erachter bewerkt en zijn namen en plaatsnamen veranderd en eventuele kentekens onzichtbaar gemaakt.

Tekst: Irma van den Berg
Foto's: Team Verkeer, Politie Den Haag

Een BMW nadert een kruispunt met voorrangsdriehoeken, een fietspad in twee richtingen, een tussenberm en dan de rijbaan. Struiken belemmeren het uitzicht. De BMW-bestuurder kijkt stapvoets rijdend eerst naar links, maar van rechts nadert een bromfiets. Als zij naar rechts kijkt is het voor beide partijen al te laat om nog te kunnen reageren. De bromfietser knalt tegen de BMW en raakt flink gewond.

Dominique is blij dat het vandaag nog steeds lekker weer is. Op zijn eerste werkdag na zijn vakantie is het minder fijn als het regent. Hij moet vandaag om half negen beginnen en op de weg die hij altijd neemt is het dan erg druk.
Daarom kiest Dominique er op dit tijdstip altijd voor om met zijn scooter niet op de rijbaan, maar op het fietspad te gaan rijden. Met je bromfiets op die bochtige rijbaan is het doodeng als auto's achter je haast hebben en zowat op je bumper gaan hangen. En rond dit tijdstip is dat vrijwel altijd het geval.
Als Dominique met een snelheid tegen 35 km/u een kruispunt op rijdt, ziet hij tot zijn grote ontsteltenis dat een bestuurder in een van links komende BMW de andere kant opkijkt en doorrijdt. Hè!? Wát!? Ik heb hier toch voorrang!?, schiet er in fracties van seconden door hem heen. Terwijl hij zo hard remt dat hij zichzelf zowat lanceert, probeert hij nog achter de andere auto langs te sturen. Tegelijkertijd beseft hij dat hier geen eer meer aan valt te behalen en dat hij er tegenaan zal klappen.

Lappenpop
In de BMW nadert Gisela het kruispunt stapvoets. Bij het oprijden staan er aan de rechterzijde struiken die haar het zicht op het fietspad ontnemen. Daarom rijdt ze hier altijd heel langzaam. Ze kijkt naar links en naar rechts, maar schrikt zich wezenloos als ze van rechts uit het niets plotseling een bromfietser op zich af ziet komen.
De van rechts naderende Dominique redt het dan al niet meer om zijn scooter nog achter de BMW langs te sturen. Voordat Gisela zelfs maar aan remmen kan denken raakt de bromfietser haar in volle vaart en met een gigantische klap in de rechterflank. De klap is heftig en de bromfietser wordt omhoog getild alsof hij een lappenpop is. Hij klapt tegen de voorruit en vervolgens tegen de straat.
Gisela vraagt zich stomverbaasd af waar die scooter toch ineens vandaan kwam, want hier rijden toch alleen fietsers?

Aangepaste snelheid versus ramkoers
Het is duidelijk dat Gisela de gevaarlijke verkeerssituatie niet tijdig heeft onderkend. Zij naderde een kruispunt waarbij het zicht naar rechts belemmerd was door struikgewas. Dat is op zichzelf al aanleiding om de auto vóór de - niet voor niets aangebrachte - verhoging op het wegdek tot stilstand te brengen. Als zij vanuit stilstand zowel naar links als naar rechts had gekeken was de bromfiets haar misschien wel opgevallen. De bromfietser had op zijn beurt wellicht zijn snelheid dan nog kunnen verlagen.
Gisela had dus vóór de verhoging op het kruispunt moeten stoppen, maar ze reed stapvoets en blind het kruispunt op. En Dominique kon niets meer doen toen de auto voor hem opdoemde. Zodoende leidde hun ontmoeting tot een ongeval met ernstige gevolgen voor de bromfietser, die zes weken uit de roulatie was omdat hij nekklachten opliep en twee ribben en een arm brak.

Afbeelding