De beste rijschool?

De beste willen zijn. Dat is gezonde ambitie. Daarmee kun je je als rijschool onderscheiden. Maar dat geldt niet voor iedereen, was dat maar zo. Maar er zijn er ook die roepen dat ze de beste zijn, maar op basis van feiten zijn ze dat niet. Daar stoor ik mij aan. Helemaal als er iets wordt beloofd dat niet wordt waargemaakt.

Ik neem als voorbeeld de ANWB Rijopleiding De Kleijnen in Den Haag. Ik heb op de algemene website van de ANWB Rijopleiding gekeken en daar wordt onder andere het volgende gecommuniceerd: 'De autorijschool die bij je past met topkwaliteit autorijlessen. Als je zorgeloos wilt beginnen met autorijles is een ANWB autorijschool de beste keus. Bij ons kies je namelijk voor zekerheid, kwaliteit & gemak!'
In elk geval in Den Haag wordt dit niet waargemaakt. Met een slagingspercentage van 36-40 procent eerste examens en 46-50 procent herexamens doet deze rijschool in Den Haag niet mee in de top.
Je mag natuurlijk roepen wat je wilt, maar of je ook de waarheid geweld mag aandoen, dat is een ander verhaal. Ik hoop daarom dat nieuwe leerlingen eerst even checken of wat beweerd wordt ook inderdaad klopt - en dat geldt altijd - maar ik ben eerlijk gezegd bang van niet.

Er is nog iets dat ik met u wil delen. In Zoetermeer is een rijschool die op Facebook een 'onbeperkt pakket actie' aanbiedt. Voor een pakketprijs van 1899 euro krijg je theorieleerstof, onbeperkte theoriecursussen, onbeperkte theorie-examens, een onbeperkt aantal benodigde rijlessen, een tussentijdse toets, een onbeperkt aantal praktijkexamens en een eigen verklaring. Er wordt beweerd dat er beslist geen kosten bij komen. Iedereen mag natuurlijk werken voor het uurtarief wat zij of hij wenst, maar dit kan natuurlijk niet. Ik heb ook dit opgezocht op rijschoolgegevens.nl en in Rijswijk, Leiden en Gouda haalt deze rijschool een slagingspercentage eerste examens tussen 16 en 20 procent, wat op zich al laag is, en voor de herexamens tussen 36 en 40 procent. Dus verreweg de meeste leerlingen slagen niet de eerste keer en ook niet de tweede keer. Maar wel blijven doorgaan met het geven van rijlessen, want dat wordt beloofd. Ik kan me best voorstellen dat leerlingen zich hiertoe aangetrokken voelen, want als het waar is en er geen verborgen voorwaarden zijn, dan is 1899 euro erg overzichtelijk. Maar met kwaliteit heeft dit natuurlijk niets te maken.
Rest mij u allen een goede vakantie toe te wensen. En geniet, dat vooral.