Ook een instructeur kan maar één ding tegelijk, en daar zit bellen niet bij.
Ook een instructeur kan maar één ding tegelijk, en daar zit bellen niet bij.

Voorbeeldfunctie rijinstructeur?

Verkeersopvoeding begint bij de ouders. Je merkt als ervaren instructeur dat leerlingen gedrag kopiëren. Niet omdat ze dit moedwillig doen, maar vaak omdat zij tijdens de ritjes in de auto niet anders gewend zijn dat papa of mama nog snel even een oranje of rood licht neemt, of er op zijn zachtst gezegd een nog al pittige rijstijl op na houdt. Als kind zijn je ouders je grote voorbeeld, zij vormen je.
En dan zitten ze in de lesauto en kijken je nogal verbaasd aan als je ze wijst op dit ongewenste gedrag. Of op zijn minst attendeert dat deze manier van rijden niet zal leiden tot een rijvaardigheidsbewijs. In deze levensfase worden de ogen geopend en wordt de rijinstructeur het te kopiëren voorbeeld.

Iedereen zoekt momenteel naar de onderbouwing van het stijgend aantal verkeersslachtoffers. De smartphone wordt als grootste factor genoemd. Iedereen meent immers dat direct reageren op alle signalen die het ding afgeeft een must is. Dat het een kwestie van leven en dood is. En inderdaad, dat kan het zijn: een kwestie van leven en dood, maar dan in negatieve zin! Eén minuut van onoplettendheid en je leven en dat van je nabestaanden is totaal verwoest. En wat te denken van de levens van andere weggebruikers?
Maar dan is het toch zeer opmerkelijk dat je nog instructeurs ziet rondrijden die niet handsfree bellen. Je hebt toch een voorbeeldfunctie. Een leerling maakt geen onderscheid tussen zijn eigen gedrag als bestuurder en het gedrag van zijn instructeur die dan wel met het ding aan zijn hoofd belt. Tevens is het vreemd dat je als instructeur dat risico durft nemen. Wat doe je op het moment dat je een stuuringreep moet doen of je je handen niet vrij hebt omdat je zit te bellen? En kun je als instructeur drie dingen tegelijk? Bellen-lesgeven-ingrijpen?
Ik heb zo mijn twijfels als er iets gebeurt of men je als instructeur verwijtbaar gedrag kan aanrekenen. En sommige collega's zie je altijd bellen. Ook al zoiets vreemds, je hebt toch een betaalde afspraak met je leerling die op dat moment in de auto zit. Dus dan verdient deze leerling toch je volle aandacht en inzet? Even een kort antwoord geven of standaard een bericht tonen dat je later terugbelt is toch veel verstandiger.
Om je verder te onderscheiden zou je standaard van je leerling kunnen verlangen dat de telefoon uit staat tijdens het lessen. Je merkt het meteen als ze gebeld worden of een berichtje ontvangen. Ze worden onrustig en zouden het liefst het ding tijdens het rijden uit hun zak willen halen. En herkenbaar toch, ze stappen achterin, je moet nog een volgende les afspreken en je komt bijna niet binnen, want de smartphone wordt als eerste gepakt. In je lesvoorwaarden opnemen dat de telefoon uit staat! En ook adviseren dat ze op hun telefoon een van de vele programma's downloaden die automatisch reageren op berichten of telefoontjes dat ze onderweg zijn. Ze zijn het dan al gewend en wellicht blijven ze het gebruiken als ze hun rijbewijs hebben.