Allemaal de beste?

Met grote regelmaat en tot vervelens toe word ik benaderd door aanbieders die mijn rijschool graag op hun site willen vermelden en promoten als 'De beste rijschool'. Dit is niet alleen vervelend omdat mijn mailbox volstroomt en het mij veel tijd kost om alles te lezen voordat ik het verwijder, maar bovendien wordt het nogal ongeloofwaardig.
Om mij heen verneem ik namelijk dezelfde geluiden van collega-rijschoolhouders die ditzelfde aanbod krijgen. Dat betekent dus dat wij straks allemaal 'De beste rijschool' zijn.
Dit soort sites bespeelt de toekomstige leerling en dat is kwalijk. Want nog steeds zegt het slagingspercentage niet alles. Een rijschool die zichzelf promoot op basis van 100 procent geslaagden, vertelt daar niet direct bij dat hij maar twee kandidaten voor het examen heeft gehad en omdat deze beiden geslaagd zijn bij hun eerste poging hij dus aan die 100 procent is gekomen. Maar ben je dan meteen de beste rijschool?
Het is een mooi initiatief van het CBR om voorlichting te ontwikkelen om (ouders van) toekomstige leerlingen goed te informeren bij het vinden van een goede en betrouwbare rijschool. Wij dragen daar, samen met de andere brancheverenigingen, graag ons steentje aan bij.
Tot die tijd zou het goed zijn, in het belang van de leerling, wanneer rijscholen zich niet meer laten verleiden door diegenen die gemakkelijk geld willen verdienen door middel van een vermelding op sites die uiteindelijk nietszeggend zijn. Laten we één front vormen en glashard zeggen: "NEE, GEEN INTERESSE."

Peter van Neck,
voorzitter VRB