Afbeelding

'Samen voor verkeersveiligheid en klant aan de slag'

Het was eigenlijk een van de meest opvallende berichten afgelopen maand, maar de impact ervan is om de een of andere onduidelijke reden onder de radar gebleven: de brancheverenigingen BOVAG Rijscholen, FAM en VRB en het CBR hebben afgesproken samen een kwaliteitsslag te maken in de rijscholenbranche. Voordat er spijkers met koppen worden geslagen, wil het CBR eerst van het ministerie van I en M weten welke mogelijkheden er zijn.

Onder andere gaat worden samengewerkt om jongeren en hun ouders beter voor te lichten bij de oriëntatie op het halen van het rijbewijs én er is de afspraak om samen op te trekken om actuele technologische en maatschappelijke ontwikkelingen nauwlettend te volgen. Dit gebeurt onder het motto 'Samen voor verkeersveiligheid en klant aan de slag'. Centraal staat een goede voorbereiding van de kandidaat op het rijexamen. Doel is dat er producten en diensten worden aangeboden die het de klant makkelijker maken om een verantwoorde keuze te maken.

Weer meer verkeersdoden

In 2016 kwamen 629 mensen om in het verkeer, acht personen meer dan in 2015, het jaar waarin het aantal verkeersdoden met 51 toenam. Onder bestuurders van personenauto's vielen naar verhouding de meeste dodelijke verkeersslachtoffers (30 procent). Onder automobilisten van 18 tot 25 jaar en 75 jaar of ouder was het percentage dat verongelukte het grootst.

Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. In 2016 kwamen 231 inzittenden van een personenauto om het leven, dit waren 186 bestuurders en 45 passagiers. Daarnaast overleden onder andere 189 fietsers, 51 voetgangers, 38 bestuurders van een scootmobiel, 41 brom- en snorfietsers en 45 motorrijders bij een verkeersongeluk. In de afgelopen vijf jaar verongelukten 187 automobilisten die tussen de 18 en 25 jaar oud waren. Dit is 22 procent van alle verongelukte autobestuurders, waarmee de jongere automobilisten de groep vormen met de meeste dodelijke auto-ongelukken. Het aandeel autobestuurders dat omkomt bij een ongeluk is bij 75-plussers lager dan bij jongeren. De afstand die 75-plussers gemiddeld per dag met de auto afleggen, is echter met 5 kilometer ruim twee keer kleiner dan de 12 kilometer die 18- tot 25-jarigen gemiddeld afleggen op een dag.

CBR en vakbonden zijn er nog steeds niet uit

Pas in juni komen de vakbonden en de directie van het CBR weer bij elkaar om te praten over een nieuwe Bedrijfscao CBR. In de tussentijd gaan de vakbonden bij hun leden en andere medewerkers middels een enquête polsen wat de medewerkers precies verwachten van de nieuwe cao.

Het wil slecht vlotten tussen CBR en de sociale partners, want ze praten op het moment dat ze bij elkaar komen al een half jaar over een nieuwe cao. Het CBR wil de cao vernieuwen en 'generatieproof maken' en deed een voorstel, maar de vakorganisaties vinden dat veel te mager. Sindsdien is er een impasse. Het belangrijkste probleem is volgens het CBR dat de organisatie sterk vergrijsd is en de problemen die daaruit voortvloeien kunnen, zo stelt financieel directeur van het CBR René Verstraeten in een brief aan de bonden, niet langer vooruit worden geschoven. Daarom moet de cao worden vernieuwd. Dit standpunt vinden de vakbonden, die samen optrekken, een zwaktebod. "Moderniseren oké, maar we willen er niet op achteruit gaan en daarnaast willen we een substantiële salarisverhoging die niet gekort wordt door de gestegen pensioenpremie", aldus de vakorganisaties.

Barricades
Het innemen van stellingen gebeurde in februari en sindsdien is er geen millimeter vooruitgang geboekt, stelt Gerard van der Lit namens de vakorganisaties. "In juni gaan we weer met elkaar in overleg en in de tussentijd gaan wij de medewerkers een aantal vragen stellen."

Overwerk
Dat er nog steeds geen nieuwe cao is, is momenteel extra pikant omdat het CBR het probleem van de lange reserveringstermijnen wil oplossen met overwerk. "Zolang de instroom van nieuwe examinatoren nog niet op het gewenste niveau zit, wordt er overgewerkt", antwoordt communicatieadviseur Irene Heldens van het CBR op de vraag welke maatregelen worden genomen om de reserveringstermijnen terug te dringen. Van der Lit laat als reactie desgevraagd weten dat er momenteel geen acties worden voorbereid, dus ook geen stiptheidsacties die eventueel overwerken in gevaar brengen.

Tot nu toe 73
nieuwe examinatoren

73. Zo veel nieuwe examinatoren zijn er inmiddels door het CBR aangesteld om de lengte van de reserveringstermijnen terug te dringen. Vorig jaar kwamen er zestig nieuwe collega's, dit jaar zijn er al 13 gestart en er zitten nog 28 mensen in de opleiding die drie maanden duurt. Er zijn dus nog twintig vacatures te vervullen.

Zoals iedereen weet zijn de reserveringstermijnen de laatste weken snel opgelopen naar op sommige locaties meer dan tien weken. Dit is het gevolg van de economie die maar blijft aantrekken en die ertoe heeft geleid dat in het eerste kwartaal dit jaar bijna 160.000 examens voor auto, motor en bromfietsen zijn afgenomen, 11.000 meer dan de 148.754 vorig jaar. Het CBR stelt overigens dat rijschoolhouders ook zelf problemen kunnen voorkomen. "Het eerste rijexamen kun je twintig weken van tevoren al reserveren. Dit betekent dat opleider en kandidaat samen de rijopleiding en dit examen op elkaar kunnen afstemmen", aldus het CBR. Vanaf pagina 8 staat een uitgebreid artikel over de reserveringstermijnen en de reacties daarop van BOVAG Rijscholen, VRB en FAM.

Evaluatie sluiting rijtestlocaties pas in najaar verwacht

Met de evaluatie van de sluiting van de rijtestlocaties (DPR-locaties) wil het blijkbaar slecht vlotten. En dat komt onder andere omdat het CBR nalaat aan rijschoolhouders te vragen wat de gevolgen zijn van de sluiting van een locatie voor een rijtest (een zogenoemde DPR-locatie). Om die reden vraagt de VRB rijschoolhouders zelf initiatief te nemen.

In januari van dit jaar publiceerde het CBR het bericht dat aan de hand van een enquête onder zowel kandidaten als rijinstructeurs die een rijtest voor hun kandidaten begeleiden, zou worden geïnventariseerd hoe de plannen om het aantal locaties terug te brengen van 53 naar 30 in de praktijk zouden worden ervaren. Hierin stond dat het initiatief bij het CBR ligt, maar dat werkt niet. "Met grote regelmaat krijgen we opmerkingen van onze leden dat dit niet gebeurt. Daarom adviseren wij iedereen als het niet gevraagd wordt om zelf het initiatief te nemen. Veel mensen lezen niet, sommige nooit, berichten op TOP en blijven van deze ontwikkelingen verstoken. Wellicht ook weer een oproep aan iedereen om dit toch maar te (gaan) doen", aldus de VRB.

Per fase
De sluitingen wordt per fase geëvalueerd. De laatste fase gaat in op 1 juli 2017. Het CBR verwacht in het najaar de resultaten te hebben. Eventuele grote knelpunten die tijdens de evaluatie naar voren komen worden zo snel mogelijk opgelost. "Maar dan is het natuurlijk van essentieel belang dat men genoeg input krijgt, ook al sluit de 'eigen' DPR-locatie niet. Het kan toch van belang zijn om de ervaringen door te kunnen geven, want wellicht door toenemende drukte omdat de DPR-locaties in de oproepplaatsen in omringende omgeving sluiten, kun je er naderhand toch gevolgen van ondervinden", laat de VRB weten.

Onderzoek naar veiligheid ondersteunende systemen

De Onderzoeksraad voor Veiligheid start een onderzoek naar bewaking van de verkeersveiligheid bij de invoering van bestuurdersondersteunende systemen in auto's. De Raad heeft hiertoe besloten naar aanleiding van een aantal incidenten. Het onderzoek richt zich op systemen die door verschillende autofabrikanten worden gebruikt.

Er wordt onder meer gekeken naar de toelatingseisen van bestuurdersondersteunende systemen, de instructie aan bestuurders over die systemen en de toegankelijkheid van de door deze systemen geregistreerde ongevalsdata.

Afbeelding
Afbeelding