Afbeelding

Wel een paar minpuntjes

Natuurlijk wilt u een goede lesauto. Eentje die economisch rendabel is, dat staat voorop, maar waar je ook privé wat aan hebt. En als u dan voor belachelijk veel ruimte gaat én niet te veel noten op uw zang heeft ten aanzien van de 'looks', dan is de nieuwe Fiat Tipo Stationwagen die sinds kort leverbaar is, wellicht een optie.

Het is maar net wat je zoekt. Bent u een rijschoolhouder die gaat voor uiterlijk vertoon en technische hoogstandjes (en daar is best iets voor te zeggen, qua onderscheid, marketing en pr) of kiest u voor ruimte, functionaliteit en degelijkheid? Zit u in de eerste categorie, dan kunt u dit artikel verder laten voor wat het is. Maar voelt u zich aangetrokken tot de tweede groep, dan is de nieuwe Tipo Stationwagen beslist de moeite van een proefrit waard.

Veel auto
Veel auto voor een relatief laag aanschafbedrag: dat roepen er wel meer. De Koreaanse merken Kia en Hyundai bijvoorbeeld, en ook een aantal automerken die deel uitmaken van een groot concern. Maar Kia en Hyundai zijn nog steeds niet zo populair als veel Europese merken en de automerken die onder een groot concern vallen (zoals Skoda, Seat en Dacia) hebben de makke dat ze natuurlijk niet het hoofdmerk voor de voeten moeten lopen. Fiat heeft daar geen last van. Fiat opereert samen met onder andere Chrysler, Lancia en Alfa Romeo binnen Fiat Chrysler Automobiles, en is daarbinnen het hoofdmerk.

Enorm ruim
De Tipo Stationwagon ziet er prima uit, helemaal voor een stationwagen. Het zou hier en daar nog een tikkeltje gedurfder kunnen, maar alles bij elkaar staat hier een auto die er goed uitziet en die enorm ruim is bovendien. De ruimte voorin bijvoorbeeld is meer dan voldoende en met grote volwassenen voorin, blijft er achterin ruim voldoende hoofd- en beenruimte over voor twee, en met een beetje inschikken zelfs drie, volwassenen. Dat kunnen de meeste auto's in deze klasse niet zeggen. Het moet wel gezegd dat het woord 'raffinement' niet als eerste opkomt als je de Tipo ziet en erin zit. Italianen hebben absoluut iets met design, maar de Italianen die deze Tipo hebben getekend, zitten in een andere range.

Netjes
Het interieur is netjes, maar tegelijk ook wel degelijk. Het dashboard is overzichtelijk ingedeeld en het kost weinig moeite je weg te vinden in de meters, displays, knoppen en schakelaars. Er is gebruikgemaakt van veel hard plastic, helaas. Het straalt weinig grandeur uit. Voorheen zouden we zeggen dat het een beetje Koreaans aandoet, maar daar doen we inmiddels de Koreanen tekort mee. Ergonomisch valt er echter weinig te klagen. Het kost ook met een bovengemiddeld postuur weinig moeite om een plek achter het stuur te vinden. Achterin is er voor een compacte middenklasser genoeg beenruimte, de hoofdruimte houdt daarentegen niet over. Maar met een bagageruimte van 440 liter doet de Tipo het daarentegen weer wel heel netjes.

Scherm
In het midden van het dashboard valt het scherm van het infotainmentsysteem op, waarin in de 7 inchuitvoering het navigatiesysteem kan worden geïntegreerd. Qua vormgeving is dit een miskleun. Het scherm is smal, daar niet van, maar het staat een beetje alsof het vergeten was en er nog gauw aan is toegevoegd. Dat had subtieler gekund. De stoelen zitten ergonomisch goed.
Het standaard Uconnect-audio-, communicatie- en navigatiesysteem is goed verzorgd. De bediening is logisch en de samenwerking met een mobiele telefoon verloopt moeiteloos. De klank van het standaardaudiosysteem is geen topper, maar ook weer niet slecht.

Niet plat
De bagageruimte meet 550 liter en dat is gemiddeld voor een auto van deze omvang. De achterbank is eenvoudig op te klappen en dan neemt de kofferruimte toe tot 1.650 liter en daarmee behoort de Tipo tot de ruimste in zijn klasse. Het is dan wel vreemd dat de laadvloer niet vlak is, een minpunt. Niet dat het voor de rijles relevant is, maar ja, je hebt ook een privéleven. Ruimtebesparende vondsten, handigheidjes om bagage vast te zetten of ergonomische hoogstandjes ontbreken.

Veiligheid
Op het gebied van actieve veiligheid (ongelukken voorkomen) is de uitrusting karig. De Tipo kijkt niet mee met de bestuurder, waarschuwt niet voor gevaar en kan logischerwijs ook niet ingrijpen indien nodig. Dat klinkt allemaal vreemd, maar tegenwoordig begint dat allemaal gemeengoed te worden. Bovendien, en dat is echt een minpunt, scoort de Tipo slechts drie EuroNCAP-sterren voor veiligheid. Daar kom je tegenwoordig echt niet meer mee weg. Tegen bijbetaling is wel een autonoom noodremsysteem verkrijgbaar waarmee een vierde EuroNCAP-ster is gehaald, maar dat kost dus wel wat.

Weggedrag
Het onderstel van de Tipo, die er is voor een vanafprijs van bijna € 21.000 (incl. BTW en incl. BPM) deugt, zeer zelfs. Fiat heeft een geslaagd compromis tussen comfort en communicatie weten te vinden en daarom voelt de bestuurder als vanzelf waartoe de auto in staat is. Op een bochtige weg blijft de Tipo mooi in balans en de koets helt nauwelijks over (dan heb je het al over behoorlijke bochten) en na de bocht herstelt de auto zich ogenblikkelijk. Alles bij elkaar is de auto een betrouwbaar maatje voor elke bestuurder, de leerling incluis.

Motor
De meest gewenste motor in de rijscholenbranche is de 1.6 liter MultiJet. Deze dieselmotor is goed voor 120 pk/320 Nm (er is ook een variant die 20 pk minder levert), en in de praktijk voelt het alsof de krachtbron meer in huis heeft. De dieselmotor is wel altijd hoorbaar aanwezig, maar is nooit storend of luid. De geluiden van de banden of rijwind zijn eveneens gering, waarmee de Tipo zich wederom bewijst als een prima reisauto.

Conclusie
Sinds de introductie van de nieuwe Tipo eind 2015 is deze auto in met name Italië een enorme hit. Dat heeft alles te maken met de afkomst, want Italianen rijden nu eenmaal graag in Italiaanse auto's. Met deze Tipo Stationwagen wil Fiat echter de Europese markt bedwingen en het is de vraag of dat gaat lukken. De Tipo is namelijk een betrouwbare, degelijke en ruime auto, maar heeft ook een aantal minpuntjes die het merk lelijk kunnen opbreken.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding