Werk aan de winkel

Ruim dertig organisaties dringen in een manifest bij de partijen die de nieuwe regering gaan vormen aan op veiliger verkeer. "Het aantal doden en gewonden moet fors worden teruggebracht, conform de doelstellingen voor 2020 met een dalende trend erna. Het individuele leed en de maatschappelijke kosten zijn onaanvaardbaar groot. Met kosteneffectieve maatregelen kunnen honderden levens en miljarden euro's worden bespaard", valt te lezen.
Bij de organisaties zitten Veilig Verkeer Nederland, SWOV, de ANWB, BOVAG, RAI Vereniging, het Verbond van Verzekeraars, de Fietsersbond en technische universiteiten. Van de BOVAG wordt verwacht dat ze een bijdrage levert aan een periodieke inspectie van alle gekentekende voertuigen, dat ze de partner wordt bij de herintroductie van Het Nieuwe Rijden, dat ze helpt bij de campagne Kies de Beste Band en dat zakelijke auto's standaard worden voorzien van (meer) veiligheidsopties. Dat BOVAG een afdeling Rijscholen heeft, is blijkbaar iedereen ontgaan, want deze worden verder niet genoemd bij mogelijke acties.

In het manifest valt het woord 'rijscholen' wel, maar alleen in de hoedanigheid dat rijscholen moeten worden gestimuleerd lesauto's te kopen met alle technische snufjes die de veiligheid bevorderen zodat de leerlingen daar kennis van kunnen nemen. In het manifest is een hoofdstuk speciaal gewijd aan educatie, maar daarin valt het woord rijscholen niet.
Dit is één voorbeeld. Een ander voorbeeld is dat aan het zogeheten Verkeersplein Amsterdam geen enkele rijschool meewerkt. Terwijl 'Verkeersplein Amsterdam toch hét loket is voor alle verkeerseducatie op scholen en kinderopvang (0-18 jaar) in de gemeente Amsterdam'.

Waar gaat het toch fout dat, zodra het om educatie gaat in het verkeer, iedereen met een wijde boog om de specialisten op dit gebied heen loopt? Waarom wordt bij dit soort belangrijke projecten de rijscholenbranche gemeden alsof deze niet bestaat? Ruim dertig organisaties hebben meegewerkt aan het manifest, waaronder ook TeamAlert dat in de rijscholenbranche een slecht trackrecord heeft voor het debacle met de Rijscholenkiezer, maar niemand ziet een rol voor het fenomeen rijschoolhouder. Dat is toch vreemd? Of beter misschien: ongelooflijk. De beroepsgroep die Nederlanders opleidt tot veilige automobilisten behoort hier toch op een bijdrage aan te leveren, met bijvoorbeeld aanbevelingen hoe het beter kan? Of minimaal zijn zegje erover doen?
Zal het het slechte imago zijn? Dat is niet te hopen. Maar dat er hoe dan ook nog terrein te winnen is voor deze branche is wel zeker. Momenteel denken de brancheorganisaties samen met het CBR na over een kwaliteitsslag in de sector, met als doel dat echt slecht presterende rijscholen het nakijken hebben.
Er is nog veel werk aan de winkel.