Afbeelding

'Het gaat erom of iemand voor dit vak geschikt is'

Theo Vuijk wijdde in de vorige editie in zijn column aandacht aan de opleiding voor de WRM-bevoegdheid. Zijn stelling en die herhaalt hij ook in deze editie: niet iedereen moet kunnen worden toegelaten tot de opleiding. Hellen Metselaar, die sinds kort Autorijschool Hellen in Brielle heeft, deed recent de opleiding, las de column, en reageert hieronder. Haar stelling: ze is nu vooral een succesvol instructeur vanwege een goede stagebegeleider.

In Rij-instructie van april las ik uw column over de rijopleiding voor rijinstructeur. Aangezien ik in september 2015 de opleiding voor rijinstructeur heb gevolgd, en er veel over geschreven en gesproken wordt dacht ik: laat ik mijn bevindingen ook eens op papier zetten.Mijn opleiding heb ik gedaan bij Otoacademie. Daar heb ik voor de theorie 10 lesdagen van 5 lesuren voor Fase 1 en 10 lesdagen van 5 lesuren voor Fase 2 gekregen. Er was een ruime begeleiding en goede bereikbaarheid van de docent voor het theoriegedeelte.

Vragenlijst
Voor het theoriegedeelte Fase 2 Didactische voorwaarden hadden een aantal medestudenten een vragenlijst gekocht met de examenvragen van het IBKI. Na mijn examen heb ik een aantal vragen kunnen inzien en tot mijn verbazing stonden er vragen bij die ik op mijn examen gehad heb. Nu moet ik wel zeggen dat het een aardig dik pakket met vragen was: 701 vragen met antwoorden.

Praktijkrit
Na het behalen van mijn theorie heb ik Fase 1B gedaan. Een praktijkrit over mijn eigen rijvaardigheid. Hiervoor heb ik van Otoacademie de rijproef Examenbegeleiding gekregen en een paar praktijklesuren. Toen ik daarvoor geslaagd was, heb ik mijn stage gelopen. De opleiding verplicht 35 uur actief en 5 uur passief stage. En wat heb ik een geluk gehad met mijn stage begeleider! Hij wilde eerst een gesprek met mij omdat hij vindt dat ik met 40 uur stage geen goede rijinstructeur kan worden. In plaats van 5 uur heb ik ongeveer 50 uur passieve stage gehad. Wat heb ik daar veel van geleerd!

In de stoel gaan zitten
Vervolgens ben ik af en toe op de rijinstructeurs stoel in de auto gaan zitten bij de wat gevorderde leerlingen. En zo zijn we gaan opbouwen. In plaats van de verplichte 40 stage uren heb minimaal het vijfvoudige aantal uren gemaakt. Ik ben mijn stagebegeleider ook erg dankbaar dat hij mij deze kans heeft gegeven. En alleen dankzij zijn goede stage durf ik te zeggen dat ik een goede rijinstructeur kan gaan worden.

Lesplan
Van Otoacademie heb ik vier praktijkuren ontvangen ter examenvoorbereiding voor Fase 3. Wat ik bij Otoacademie geleerd heb in de praktijklessen is eigenlijk wat het IBKI graag zou willen zien. Zij hebben een lesplan helemaal uitgeschreven op papier. Die moet je uit je hoofd leren en op je examen voor Fase 3 voordragen zodat je slagingskans groot is. Het verbaast mij dat het IBKI dat goed vindt. Iedere leerling van Otoacademie doet hetzelfde kunstje. Ze hebben twee kant-en-klare lesplannen uitgeschreven.

Geschikt
Ik heb met kandidaten op de opleiding gezeten van wie ik me afvraag of zij wel geschikte rijinstructeurs kunnen worden. Ik vraag me alleen af hoe je die zou kunnen weren? Het gaat niet om het leerniveau. Het gaat erom of iemand voor dit vak geschikt is. En: een opleidingsinstituut wil ook geld verdienen. Dan zouden ze iemand moeten weigeren vanwege het ontbreken van bijvoorbeeld didactische vaardigheden? Dan gaat die persoon naar een andere opleider die hem wel aanneemt.

Veel te kort
In mijn idee is de stageperiode veel te kort en moet je geluk hebben met de rijschool waar je stage mag lopen. Tevens had ik meer praktijklessen willen hebben voor de Fase 3. Om die reden heb ik een paar suggesties. Kunnen ze geen eisen stellen aan een bepaald minimum aantal praktijk lesuren? Een terugkomdag een paar maanden na je examen zou ook prettig zijn. Tevens zou een stukje administratieve vaardigheden in de cursus opgenomen kunnen worden.