'Kaf van koren scheiden prima, maar er moet geen kaf bij komen'

Een lezer stelde de vraag: hoe denkt Theo eigenlijk over de praktijkbegeleiding en over de actiegroep Rijscholen in verzet?
Leuke vraag en een vraag die ik al had verwacht. Ik sta hier met een spagaat in. Allereerst: als je niet in verzet komt tegen iets dat je niet bevalt, dan gebeurt er nooit iets. Met in actie komen is op zich dus niks mis. Maar als ik dan de reacties zie op Facebook dan denk ik vaak: dit is de onderkant van de branche. Ik weet vrij zeker dat het de toppers in de branche zijn die reageren.

Of de sanctie niet te zwaar is, daar kan over gediscussieerd worden. Maar ik vind wel dat er een manier moet zijn om het kaf van het koren te scheiden. Dat is bij veel beroepsgroepen met een hoge kwaliteitsethiek het geval en daar versta ik ons vak ook onder.

Vervolgens komen we bij de praktijkbegeleiding. Ik begrijp volledig dat mensen dit een 'kunstje' vinden. Als ik leerlingen lesgeef op de manier waarop het protocol van IBKI dat voorschrijft, dan stapt iedereen gillend de lesauto uit. Volgens mij zie je snel of iemand kan lesgeven of niet en daar moet de praktijkbegeleiding op zijn gericht.
Nu we het toch over kwaliteit hebben: ik wil nog eens benadrukken dat ik alle inspanningen die BOVAG, FAM en VRB samen met het CBR ondernemen om de kwaliteit te verbeteren prima zijn, maar het gaat erom dat het probleem bij de wortels wordt aangepakt. En dat zijn de opleidingsinstituten voor de WRM-bevoegdheid. Er moet volgens mij een test komen zodat mensen die absoluut niet capabel zijn om les te geven niet tot de opleiding worden toegelaten. Hier wordt nog steeds te lichtvaardig mee omgesprongen.

Wij maakten een keer mee dat iemand die de opleiding had gevolgd stage moest lopen. Normaal ben ik daar geen voorstander van (mits de aspirant instructeur de intentie heeft om zich aan te sluiten bij mijn rijschool), maar vooruit. Deze aspirant instructrice bleek echter slechter te rijden dan iemand die tien lessen heeft gehad, werkelijk waar. Ik vind dat schrijnend en zeer triest, want het gaat wel ergens over. Dit zijn wel de potentiƫle rijinstructeurs van onze klanten (lees: jonge bestuurders).
Gelukkig zitten wij niet in een branche dat we met vliegtuigpiloten te maken hebben, maar het zal toch een serieus punt van aandacht moeten worden!

Ik ben dan ook heel gelukkig met de reactie van Hellen Metselaar op pagina 16 in dit blad. Hellen volgde in 2015 de WRM-opleiding en heeft een aantal zinnige suggesties en ze geeft een goed beeld hoe zij aankijkt tegen de opleiding. Een conclusie van haar is dat een aantal mede-leerlingen best het denkniveau hebben om de opleiding succesvol te kunnen afsluiten, maar ze heeft vraagtekens bij de didactische vaardigheden. Het is helemaal wat ik ook denk.

Wilt u reageren? Dat kan naar info@rij-instructie.nl of info@fly-over.nl.