Tekort of teveel?

De afgelopen tijd steken meerdere berichten de kop op over een vermeend tekort aan instructeurs voor de B-opleiding. Volgens mij was het nog geen jaar of twee geleden dat iedereen in onze branche moord en brand schreeuwde, omdat er juist teveel instructeurs waren. Het kan verkeren, blijkbaar.
Maar nu even wat er echt aan de hand is: mede door de positieve economische ontwikkelingen zijn er momenteel weer meer kandidaten die het rijbewijs willen gaan halen. Niet alleen in de categorie B, maar ook in de andere categorieën. Dit is een inhaalslag van de afgelopen crisis die we nog maar net te boven zijn. De toegenomen belangstelling zorgt ervoor dat het hier en daar uiteraard wel piept en kraakt qua planning, maar om nu meteen te stellen dat er een tekort aan instructeurs is… dat is wel heel erg kort door de bocht.
Wat we wèl zien is een tekort aan doorgewinterde, ervaren instructeurs. Maar dat los je niet op door nu maar weer onbeperkt nieuwe mensen te gaan opleiden, want dan raak je van de regen in de drup. BOVAG ziet graag dat de vele instructeurs die de afgelopen jaren ingestroomd zijn, worden ondersteund in de noodzakelijke professionaliseringsslag, zodat zij van toegevoegde waarde kunnen zijn voor de sector. Andere ervaren instructeurs kunnen dan bijvoorbeeld eenvoudiger doorstromen naar andere categorieën, waar wèl daadwerkelijk tekorten zijn.

Frank Hoornenborg,
voorzitter BOVAG Rijscholen