Afbeelding
Foto:

Wat betekent code 100 op rijbewijs?

Het doel van de code 100 is dat iemand niet voor zijn/haar werk naar meerdere klanten op één dag moet. Hij/zij kan hierdoor extra druk/stres ervaren om alle gemaakte afspraken af te rijden. De druk om van afspraak naar afspraak te rijden kan een negatieve invloed hebben op de gezondheidstoestand van de betrokkene en daarmee op de verkeersveiligheid.

Bij 'stel een vraag' op internet staat er het volgende over code 100:

De uitleg over privé rijden is waarschijnlijk niet voor iedereen duidelijk. Woon-werk verkeer wordt ook gezien als privé km. Het rijden naar de plek waar iemand vrijwilligerswerk doet mag dus met de auto worden afgelegd.


Mensen met OSAS (slaapapneu)

Iemand die voor de eerste keer deze melding doorgeeft moet van zijn behandelend arts een verklaring krijgen over het aantal keren dat er "outs" zijn. Aan de hand van deze verklaring wordt door het CBR bepaald of het verantwoord is dat er een rijbewijs wordt afgegeven dan wel verlengd. Met OSAS is een maximale geldigheid van 3 jaar mogelijk.
Met een korte geldigheid werkt het wel zo dat de termijn ingaat op de datum van het nemen van het besluit. Voorbeeld. OSAS controle vindt plaats in juni 2016. Het besluit door CBR wordt genomen in november 2016 dan start de termijn van 3 jaar in november 2016 waardoor het rijbewijs maximaal geldig is tot 30 november 2019. Ook al was de oorspronkelijke geldigheidsduur van het rijbewijs februari 2017. Dit heeft te maken met het feit dat de controle op OSAS na 3 jaar weer moet plaatsvinden. De laatste controle op OSAS heeft in juni 2016 plaatsgevonden de volgende controle zal weer in 2019 zijn. Door de einddatum op te schuiven naar febr. 2020 wordt de periode tussen de twee controles 3,5 jaar. Dat is een ongewenste situatie.