VRB in het nieuws

Een initiatief van de VRB zorgde op 18 maart voor een ongekende publiciteit. Ik brak in een artikel een lans voor het volgen van een cursus "Auto te water" naar aanleiding van het feit dat het helaas nog veel te vaak voorkomt dat bij een situatie waarbij een auto van de weg af raakt en in het water belandt, dit vaak met de dood bekocht wordt.
Alleen al in Drenthe, het dunst bevolkte gebied van Nederland, vinden per jaar ongeveer 65 ongevallen plaats waarbij de auto te water geraakt, die nagenoeg allemaal dodelijk zijn. Bovendien komen door de lange aanrijtijden de hulpverleningsdiensten daar veelal te laat aan.
Het gevolg van het bericht was een positieve lawine aan berichten. 's Morgens was er een artikel te lezen in het Algemeen Dagblad, waarna de telefoon niet meer stil stond. Diverse media hebben mij benaderd, waaronder kranten, radio- en televisiezenders. Uiteraard heeft de VRB hier aan voorafgaand veel werk verricht en dat heeft zich uitbetaald in veel positieve reacties.
Maar laat ik vooral duidelijkheid geven over mijn bedoelingen: het is zeker niet de bedoeling om hier een verplicht onderdeel van de rij opleiding van te maken. Het is iets waarmee rijscholen zich kunnen profileren en de leerling iets extra's aan kunnen bieden. Helaas zijn er mensen die het wel op deze manier meenden te moeten lezen, maar dat is absoluut niet aan de orde. Vervelend dat ik daar dan toch weer over wordt aangevallen. Het ontplooien van initiatieven zou best wat meer toegejuicht mogen worden in plaats van direct afgekraakt te worden.
Overigens vind ik het een overweging waard om deze cursus "Auto te water" als nieuwe theoretische bijscholing voor de WRM aan te bieden, eventueel in combinatie met een "EHBO"- en "AED" cursus.

Peter van Neck,
voorzitter VRB.