Ik zou graag eens met Jan Catsburg (NXXT en FIRSTT) willen praten

Enkele weken geleden zat ik lui voor de buis en plotseling zag ik bij Harry Mens in het programma Business Class Jan Catsburg van franchiseketen NXXT en opleidingsinstituut FIRSTT. Het gesprek duurde iets meer dan zeven minuten en ik schat dat het hem het lieve sommetje van zo'n zeven mille heeft gekost. Een hoop geld voor een aantal zaken waar ik vraagtekens bij heb.

Jan Catsburg is een goed ondernemer. In vrij korte tijd heeft hij tachtig zzp'ers rijden en in een van de gesprekken (in een eerdere uitzending) sprak hij de ambitie uit om in 2017 door te groeien naar 120 franchisenemers. De gesponsorde praatjes bij Harry Mens moeten daar aan bijdragen en gezien het feit dat hij vaste klant is bij Harry Mens én dat hij stevig groeit, werkt dit.

Ik heb het laatste gesprek wel soms tenenkrommend aangehoord. Onder andere het woord leuk valt vaak. Natuurlijk moet je het leuk hebben als je dit vak – elk vak trouwens – uitoefent, maar leuk is niet genoeg. Volgens mij moet het gaan om passie voor het vak. Leuk is het misschien als het alleen om de poen gaat, maar daar ga je op lange termijn niet mee scoren. Kwaliteit leveren en het uiterste uit jezelf halen om leerlingen te leren autorijden, dat hoorde ik helaas niet terug.
In het laatste gesprek heeft hij het over een lesprijs vanaf 29 euro. Maar is dat voor een heel uur of voor 50 minuten, zoals op de website nxxt.nl de suggestie wordt gewekt? Volgens mij kun je geen heel uur lesgeven voor 29 euro. Daar kun je nog geen wiel voor laten draaien. En als het 50 minuten is, dan wordt de consument op het verkeerde been gezet, is mijn mening.
En in een eerdere uitzending had Jan Catsburg het over een scholingsvoucher van 2500 euro om de opleiding mede te bekostigen, maar die voucher ter hoogte van dit bedrag wordt alleen gegeven voor opleidingen voor zogeheten kansberoepen. Daar zit rijinstructeur gelukkig niet bij.

Zo zijn er meer vragen waarmee ik zit. En dat bracht me op het volgende voorstel: ik heb nog nooit gesproken met Jan Catsburg, maar ik zou dat graag eens doen, want ik wil hem met open vizier veel vragen stellen. Daarom nodig ik hem bij deze uit om onder leiding van hoofdredacteur van Rij-instructie Hans Peijs een goed gesprek te hebben. Gewoon open en bloot en eerlijk vertellen wat iemand als franchisegever bij NXXT kan verdienen, hoeveel de opleiding kost bij FIRSTT en hoe hoog de rente is over de financiering, hoeveel fee je betaalt als franchisenemer en wat krijg je daar voor terug, is elke NXXT-franchiser succesvol of zitten er ook zeperds tussen, waarom wordt niet iedereen die een opleiding bij FIRSTT volgt automatisch NXXT-franchisenemer, of iedereen die de opleiding bij FIRSTT heeft gevolgd een baan heeft, wat de slagingspercentages van alle franchisegevers zijn - en zo heb ik nog wel meer vragen.
Als hij mij weet te overtuigen dat de branche baat heeft bij een keten als NXXT dan zal ik dat eerlijk toegeven. Jan, je kunt mailen naar info@fly-over.nl of naar info@rij-instructie.nl.
Ik kijk ernaar uit.