Afbeelding
Foto: Hans Peijs

Een beetje fatsoen is
vaak ver te zoeken

Frank Hoornenborg, voorzitter van BOVAG Rijscholen, heeft zich er nog niet over uitgelaten. Maar hij zit ongetwijfeld op de lijn van Ruud Rutten van de FAM en Peter van Neck van de VRB, die vragen om een beetje fatsoen in de sector. En ze hebben een punt.

Ruud Rutten is geen man die een blad voor de mond neemt of met mail in de mond praat. De voorzitter van de FAM staat voor zijn mening en die geeft hij dan ook. Zoals op 20 januari, toen hij op rij-instructie.nl (de website van dit vakblad) liet weten schoon genoeg te hebben van branchegenoten die op vaak ongenuanceerde, snoeiharde en soms zelfs onbeschofte wijze op social media kritiek spuien. Zelf is hij niet vaak het kind van de rekening, hetgeen hij zelf zegt te danken aan het feit dat de FAM maar dertig leden telt. En die zijn allemaal even fatsoenlijk. Maar wat Peter van Neck en Frank Hoornenborg allemaal over zich heen krijgen, daar lusten de honden vaak geen brood van. En dus vindt Rutten: "Het stoort mij mateloos dat mensen die zich dagelijks met hart en ziel inzetten voor een gezonde branche, op social media soms persoonlijk beledigd en geschoffeerd worden. Wij blijven ons sterk maken voor een gezonde en professionele branche en een goede boterham voor iedereen, lid of geen lid van een brancheorganisatie. Maar van al dat domme gescheld wordt niemand beter."

Reacties

Natuurlijk kwamen daar weer reacties op, zoals van Arjan van der Mooren, die schreef: 'If you can't stand the heat get out of the kitchen.' En met dit soort nette reacties kan Rutten ook heel goed leven. "Ik heb alle begrip voor rijschoolondernemers die op een nette manier hun mening geven en de discussie aangaan. Daar komen we verder mee. Maar ik heb totaal géén respect voor diegenen die dit op een soms onbeschofte en daarom voor mij onacceptabele manier doen."

Niet koud gelaten

Een week eerder liet Peter van Neck in zijn nieuwjaarstoespraak ook al doorschemeren al die vaak onbeschofte kritiek maar zozo te vinden. Hij zei onder andere: "De kritieken die we over ons heen kregen hebben ons niet koud gelaten, daarvoor waren we te zeer betrokken bij het gebeuren. Maar we hebben ons ook niet laten ondersneeuwen door de bak aan …….. die over ons heen werd gestort."

Ongenuanceerde uitlatingen

En verder: "Ook binnen het eigen ledenbestand zagen we her en der ongenuanceerde uitlatingen. Jammer is dan dat men niet rechtstreeks de weg naar het bestuur vindt om tekst en uitleg te vragen. Lezen is kennelijk lastig, goed lezen een bijna onmogelijke opgave voor sommigen en lezen vanuit een positief perspectief is vaak hogere wiskunde. Als je al begint met: het zal wel weer dit, of het zal wel weer dat en daarbij ook nog eens de negatieve bril opzet dan kun je de uitkomst al raden. Je kunt niet één enkel onderdeel uit het stuk oppakken, zeker niet als het stuk geschreven is vanuit een logische opbouw. Van de start van de opleiding tot instructeur tot en met de maatregelen en voorwaarden die je met de andere ketenpartners als CBR-I&M-IBKI-Opleidingsinstituten-Leermiddelenleveranciers schil voor schil moet doorlopen. En dat sommigen hiervoor niet het geduld of de wijsheid kunnen opbrengen."