Afbeelding
Foto: Hans Peijs

Meer vrouwen geven les

Daarvoor schommelde het, maar sinds 2012 is het onmiskenbaar: er komen meer vrouwelijke instructeurs, of instructrices zo u wilt. De reden is niet helder, maar het zal de branche beslist goed doen.

De aanleiding voor deze conclusie is gelegen in cijfers van IBKI. Onlangs vroeg opleider De VerkeersAcadamie of IBKI net zoals zij merkte dat er steeds meer vrouwen instructeur willen worden. Dat zocht IBKI uit en het antwoord is ja. Het aandeel vrouwen onder de cursisten die de WRM-bevoegdheid willen halen is tussen 2009 (maar vooral sinds 2010 en november 2016 gestegen van rond de 20 naar 30,4 procent.
Het is niet helder wat de reden is. Maar Janet van Beek gaf eerder in Rij-instructie een duidelijke vingerwijzing. Janet van Beek heeft onlangs de WRM-opleiding afgerond met als doel een vrouwvriendelijke rijschool op te zetten in Lelystad. En niet alleen in Lelystad, maar ook in andere delen van het land is er steeds meer behoefte aan een vrouwelijke instructeur, want die kun je met een gerust hart met je dochter van 16 op pad sturen.
In de grote grafiek zien we de ontwikkeling van het aantal rijinstructeurs tot en met 2015, op basis van gegevens van IBKI en CBS. Daarin is te zien dat zowel het totaal aantal instructeurs als het aantal mannelijke instructeurs daalt en dat het aandeel vrouwen stijgt. Zo wordt 20 procent al snel 30 procent.

Afbeelding