Kleine oorzaken, grote gevolgen

Dit ongeval heeft kunnen gebeuren omdat Edward niet zijn volledige aandacht bij het verkeer had. Hij lette onvoldoende op omdat hij naast de afleiding vanwege het emotionele aspect ook nog bezig was met zijn navigatie. Het is begrijpelijk dat het gesprek hem heeft aangegrepen, maar de verantwoordelijkheid om onder deze omstandigheden toch te gaan rijden ligt bij Edward zelf. Bovendien moet het instellen van de navigatie stilstaand gebeuren, niet rijdend. Ook al is de uitritconstructie overzichtelijk, het inrijden of verlaten blijft een bijzondere manoeuvre. Het is dus veiliger om toch even te stoppen.

Hoewel Raymond opmerkte dat de Volvo het kruispunt opvallend langzaam naderde, besloot hij er verder toch geen extra aandacht meer aan te schenken. Bovendien reed hij sneller dan de toegestane maximumsnelheid binnen de bebouwde kom. Als hij het opvallende naderingsgedrag van de Volvo wat langer was blijven observeren zonder weer gas te geven, had hij de botsing wellicht nog kunnen voorkomen.


Aandacht en concentratie

Vaak zijn afleiding en gebrekkige aandacht oorzaak van veel ongevalsellende. Een verslapte aandacht kan het gevolg zijn van piekeren of omdat de bestuurder zijn hoofd bij andere dingen heeft. Hij zoekt bijvoorbeeld nog naar een radiozender, zit te bellen of luistert naar een verhaal op de radio. Soms worden de gedachten te veel in beslag genomen door ruzie met de partner of men ergert zich aan het navigatiesysteem.
Als de aandacht over meerdere zaken moet worden verdeeld komt dat de verkeerstaak niet ten goede. Heel gevaarlijk, want die vereist voortdurend onze volledige aandacht.
Een oplettende bestuurder mindert gas of remt zodra hij merkt dat hij misschien geen voorrang gaat krijgen. Als iemand zijn hoofd er echter (even) niet bij heeft gaat belangrijke informatie aan hem voorbij of hij merkt die misschien te laat op.