Afbeelding

Uitrit en bijzondere manoeuvre

In deze serie wordt een verkeersongeval aan de hand van politiegegevens geanalyseerd. Om de privacy van de betrokkenen zo veel mogelijk te waarborgen is het verhaal erachter bewerkt en zijn namen en plaatsnamen veranderd en eventuele kentekens onzichtbaar gemaakt.

Bij het verlaten van een uitrit ziet een Volvobestuurder een van links komende Peugeot finaal over het hoofd. De voorrangsgerechtigde Peugeotbestuurder knalt in volle vaart op de Volvo. Door de enorme botsimpact gaat de voorkant van de Peugeot volledig in de kreukels, waarna het voertuig door een startpoging ook nog eens in brand vliegt.

Het kost Raymond vandaag geen enkele moeite om de ruim 50 kilometer naar zijn werk te moeten afleggen, want het is een feest om dat op een zonnige dag zoals vandaag in een cabrio te mogen doen. Hij zit vol energie omdat hij vanmiddag zijn promotiegesprek heeft en omdat hij weet dat hij er in de nieuwe functie op jaarbasis een aardige duit op vooruit zal gaan. Vrolijk maakt hij zijn geliefde cabrio eerst dakloos, waarna hij er nog even een leuk muziekje bij zoekt. Met het voornemen er vandaag het beste van te maken rijdt hij met de zon op zijn hoofd weg.
Met zijn geliefde espresso in de thermosfles op de passagiersstoel om de lange route wat te veraangenamen, valt hem ineens in hoe espressootje rijmt op cabriootje. 'Rijdend in mijn cabriootje otootje drink ik mijn espressootje en eet een bokkenpootje met muziek op het radiootje en vanavond weer gezellig bij mijn echtgenootje.' Hij moet om zichzelf lachen.
Op zijn route naar het werk passeert Raymond dagelijks verschillende dorpen omdat het de kortste weg is. Hij kent de weg inmiddels als zijn broekzak en weet waar elke steen dwars ligt.
Bij nadering van een kruispunt op een lange rechte weg in een van de plaatsen die hij dagelijks doorkruist, registreert hij vanuit zijn ooghoeken dat er een auto van rechts nadert. Het extreem lage tempo van de auto valt hem op en hij laat zijn gas iets los om beter te kijken. Raymond concludeert dat de bestuurder wellicht iets zoekt en met een flinke dot gas waarbij de naald alweer een snelheid van tegen de zestig bereikt vervolgt hij zijn weg.

Zieke vriend

Edward heeft zojuist zijn beste vriend Peter bezocht. Peter is ernstig ziek en Edward heeft het afgelopen uur geprobeerd hem zo goed mogelijk te steunen, moed in te praten en samen met hem te zoeken naar positieve dingen om nog naar uit te zien, maar dat viel niet mee. Want wat zeg je tegen je beste vriend van wie je weet dat hij het niet lang meer zal maken? Pas na vertrek merkt Edward aan zichzelf hoe ontdaan hij eigenlijk is, hoe zeer het hem heeft aangegrepen. Hij is erg gesteld op deze bijzondere man met wie hij al ruim veertig jaar bevriend is.
Het liefst rijdt hij nu naar huis maar dat kan niet, want hij heeft nog een afspraak met Kees, een gezamenlijke vriend van hen, om samen te bedenken hoe ze Peter zo goed mogelijk kunnen bijstaan in de komende maanden. Omdat Kees onlangs is verhuisd en hij het nieuwe adres nog niet uit zijn hoofd weet te vinden, voert hij het adres in op zijn navigatiesysteem. Hij merkt dat zijn handen trillen en dat hij zich maar moeilijk kan focussen op zaken die normaal gesproken routine voor hem zijn. Na twee minuten heeft het systeem nog steeds geen verbinding met de satellieten. Edward moppert en ergert zich aan de traagheid van het systeem. Nog geen minuut later besluit hij alvast te gaan rijden omdat hij toch wel ongeveer weet hoe hij daar moet komen. Langzaam rijdt hij in de richting van het kruispunt, ondertussen kijkend op het navigatiescherm. Als de route uiteindelijk in beeld komt ziet Edward dat hij linksaf moet slaan. Vreemd, denkt hij, ik zou zelf rechtsaf zijn gegaan, terug naar de hoofdroute. Hij controleert het scherm nog eens en kijkt rechts onder in de statusbalk naar de verwachte aankomsttijd.

Beoordelingsfout

Ondertussen is Edward bij de overzichtelijke uitrit aangekomen en hij kijkt links en rechts om te zien of de kruisende weg vrij is. Hij stelt vast dat er geen verkeer nadert, waarna hij zijn blik weer op het navigatieschermpje richt. Zodra Edward het kruispunt oprijdt beseft hij dat hij een vreselijke beoordelingsfout maakt. Een witte auto van links is plotseling zó schrikbarend dichtbij dat Edward reflexmatig een stevige dot gas geeft om nog te redden wat er te redden valt. Dat is een foute beslissing, want hierdoor komt Raymond tijd en ruimte tekort om nog doeltreffend te kunnen reageren op het recht vóór hem opdoemende gevaarte. In fracties van seconden boort de neus van de Peugeot zich in volle vaart in de linkervoorkant van de Volvo. Door de enorme impact stuitert de Peugeot na de klap onder een vonkenregen terug en komt rokend en dwars over de weg tot stilstand. Met een enorme hoeveelheid adrenaline in zijn lijf denkt Raymond dat hij gevaar loopt als hij midden op het kruispunt blijft staan en hij start zijn auto om weg te kunnen rijden. Dat levert echter een flinke steekvlam op die de auto direct in brand laat vliegen.

Brandblusser

Intussen zijn twee andere auto's gestopt en één van de bestuurders komt met een brandblusser aanzetten. Iemand anders zegt dat blussen minder belangrijk is dan Raymond zo snel mogelijk uit zijn auto zien te krijgen. Ondanks zijn verwondingen lukt het Raymond met hulp om veilig uit zijn auto te komen. Ondanks de enorme impact van de botsing raakt hij slechts gewond aan zijn knie en schouder, terwijl Edward er met de schrik vanaf komt. De mooie Peugeot brandt echter volledig uit en wordt na afronding van het onderzoek door de ongevalsanalisten van de politie door een bergingsbedrijf afgevoerd.

Afbeelding