Check regelmatig uw lesvoorwaarden

Rijles geven is zowel praktisch als administratief niet meer zo eenduidig als enige jaren geleden. Om een voorbeeld te noemen: vroeger was het heel normaal dat je alle administratieve zaken rond de rij-examenaanvraag voor je leerling in orde maakte. De verschillende geleideblokken, aanvraagkaart en de papieren Eigen Verklaring had je altijd in de kofferbak van je auto liggen. Er was zelfs een stempel dat precies paste in het antwoordvakje van alle vragen van de Eigen Verklaring. Was wel zo makkelijk, dan hoefde je (want niet de leerling vulde de verklaring in!) alleen maar met de pen de datum in te vullen en de leerling bij het kruisje te laten tekenen.
Dat verklaart misschien ook waarom het gros van de huidige rijbewijsbezitters niet weet dat er überhaupt gevraagd werd naar de medische geschiktheid. En dus ook niet in de gaten heeft dat bij een gewijzigde omstandigheid in zijn fysieke of mentale toestand een nieuwe Eigen Verklaring moet worden ingediend. Gebeurt in de praktijk zelden of nooit uit eigener beweging, maar als het dan misgaat, zijn de rapen gaar.
Momenteel krijg je als instructeur/rijschoolhouder met heel andere aspecten te maken. Het zou dan ook voor iedereen aan te raden zijn om in zijn lesvoorwaarden een extra bepaling op te nemen over het gedeelte rijproef Rijgeschiktheid die als volgt zou kunnen zijn:
'Wanneer u op grond van het indienen van een Eigen Verklaring voor een rijproef Rijgeschiktheid wordt opgeroepen door het CBR en er door de medische afdeling van het CBR wordt bepaald dat u niet rijgeschikt bent, dan is de rijschool niet aansprakelijk voor de kosten van de geleste uren. Een leerling moet een aantal vaardigheden beheersen alvorens door de Deskundige Praktijk Rijgeschiktheid (DPR) te kunnen worden beoordeeld.'

In het algemeen geldt: regelmatig je lesvoorwaarden op actualiteit screenen en aanpassen, is geen verkeerde actie.

Peter van Neck,
voorzitter VRB