Afbeelding
Foto: Hans Peijs

Digitale lesovereenkomst in ontwikkeling

Het gebruik van de BOVAG-lesovereenkomst is verplicht voor alle aangesloten rijscholen om zodoende de afspraken met de leerling ook daadwerkelijk rechtsgeldig te maken conform de algemene voorwaarden van BOVAG. Deze overeenkomsten worden nu digitaal.

In geval van onenigheid kan een leerling een beroep doen op bemiddeling door BOVAG en in een ultiem geval zelfs een gang naar de Geschillencommissie Rijopleidingen maken. Daarbij is wel van belang dat de lesovereenkomst is opgesteld in overeenstemming met de algemene voorwaarden van BOVAG, die zijn afgestemd met Consumentenbond en ANWB en zijn gedeponeerd bij de Sociaal Economische Raad. Hierdoor zijn álle BOVAG-rijscholen ook automatisch aangesloten bij de Geschillencommissie. Het gebruik van de BOVAG-lesovereenkomst (ofwel een formulier dat aan dezelfde eisen voldoet) bij het aangaan van overeenkomst met een leerling én het overhandigen van de BOVAG-voorwaarden is verplicht voor alle aangesloten rijscholen. Naast de Geschillencommissie eist ook het BOVAG Garantiefonds een volledig en correct ingevulde lesovereenkomst.

Van papier naar digitaal
Via de Ledenwinkel is het al sinds jaar en dag mogelijk om de papieren BOVAG-lesovereenkomsten te bestellen, inclusief de meest recente versie van de algemene voorwaarden op de achterzijde. Sommige rijscholen kiezen voor een eigen ontwerp en productie. Dat mag, zolang de invulvelden op het formulier identiek zijn en de juiste voorwaarden erbij worden verstrekt. BOVAG ontwikkelt momenteel een elektronische versie van dit formulier; daarin kunnen alle gegevens digitaal worden ingevuld en is het dus niet meer nodig om de formulieren op voorraad te houden en met pen in te vullen. In eerste instantie ontvangen BOVAG-leden een invulbaar pdf-bestand dat ook simpel te printen en op te slaan is. BOVAG onderzoekt daarnaast of de lesovereenkomsten volledig en automatisch in de digitale rijschooladministratie kunnen worden verwerkt. Het blijft vooralsnog van groot belang dat de overeenkomst door beide partijen rechtsgeldig ondertekend wordt.


Try the Bike

Tijdens de MOTORbeurs in Utrecht is BOVAG Rijscholen van 23 tot en met 26 februari wederom aanwezig met het concept Try the Bike. Beursbezoekers zonder motorrijbewijs mogen onder begeleiding van instructeurs van BOVAG-rijscholen hun eerste meters maken. Via BOVAG kunnen alle aangesloten rijscholen sowieso hun pas geslaagde leerlingen een kaart geven voor gratis entree tot de MOTORbeurs op donderdag 23 februari.