Deze opleiders vormen Transportopleider. Het zijn: Van links naar rechts bovenste rij: Erwin Don, Hans Rutten, Luuk Stoker, Gerard Hulsegge, Jolanda de Jong, Andre Trilling Middelste rij: Marco Don, Ruud Rutten, Marleen Stoker, Marcel Hulsegge en Berend Knol Voorste rij: Marc Leeuw, Roy Fleuren, Willem Verboon en Petra Knol.
Deze opleiders vormen Transportopleider. Het zijn: Van links naar rechts bovenste rij: Erwin Don, Hans Rutten, Luuk Stoker, Gerard Hulsegge, Jolanda de Jong, Andre Trilling Middelste rij: Marco Don, Ruud Rutten, Marleen Stoker, Marcel Hulsegge en Berend Knol Voorste rij: Marc Leeuw, Roy Fleuren, Willem Verboon en Petra Knol.

Transportopleider bedient vervoerders
landelijk met opleidingen en trainingen

Het is alweer ruim vijf jaar terug dat acht grote CCV-opleiders zich verenigden in Transportopleider. Begin dit jaar werd een nieuwe grote stap gezet door gezamenlijk eigenaar te worden van het ICT-systeem, dat inmiddels het hart is van iedere deelnemende opleider en de gezamenlijke organisatie. Hiermee is Transportopleider klaar om het land verder te veroveren. Hans Rutten, directeur van VervoersCollege Venlo, en Willem Verboon, directeur van de gelijknamige verkeersschool in Oosterhout, en beide bestuurders van de net opgerichte Coöperatie leggen uit hoe Transportopleider is ontstaan en wat de ambitie is.

"Transportopleider is een vereniging van ervaren opleiders die door een unieke samenwerking een landelijke dekking garanderen. Via het internetportaal Transportopleider.nl kopen bedrijven door heel Nederland opleidingen in. Bovendien maakt Transportopleider.nl het aanbod van opleidingen voor de transport en logistieke branche in Nederland inzichtelijk en toegankelijk voor de markt."
Zie hier in een notendop de missie van Transportopleider, dat begin 2011 het levenslicht zag. "We hebben de koppen bij elkaar gestoken, gekeken waar de vervoersbranche behoefte aan heeft en vervolgens ging de hand aan de ploeg", zegt Willem Verboon over het ontstaan.

De aanleiding

De opleiders hadden voor hun idee een duidelijke aanleiding. In de aanloop naar de verwachte groei als gevolg van Code 95 (zie kader: Code 95) wilden zij een ict-applicatie laten ontwikkelen waarmee klanten (vervoerders) optimaal zouden kunnen worden bediend; of liever nog: totaal worden ontzorgd.
"Transportopleider was in eerste instantie een zogenoemd integraal backoffice-automatiseringssysteem waar de deelnemende opleiders zelf veel baat bij hebben. Het gehele proces, van order tot en met facturatie, loopt door het systeem en dat levert een grote mate van efficiency en daarmee een forse jaarlijkse kostenbesparing op. Gaandeweg werd het (web-based) systeem doorontwikkeld tot een frontofficesysteem, waar vervoerders 24 uur per dag via een beveiligde bedrijfsportal de bevoegdheden en ontwikkelingen van hun medewerkers kunnen beheren", legt Hans Rutten uit. "Er zit onder andere een meldsysteem in dat aangeeft of iedereen binnen het bedrijf bij is met Code 95 of dat een tandje moet worden bijgeschakeld. Geeft het systeem een rode kleur aan dan betekent dat dat een bepaald certificaat binnen twee maanden verloopt of al verlopen is, oranje zegt dat een certificaat tussen twee en vier maanden verloopt en groen is voor de certificaten die nog minimaal vier maanden geldig zijn. Ook is er een applicatie voor de smartphone: de cursisten hebben zodoende hun eigen leeromgeving. En sinds kort is er een vernieuwde website met een daaraan gekoppelde webshop."

Opschalen

Van de opleiders die aan de wieg van Transportopleider stonden, is een aantal afgehaakt en eind 2014 waren er nog vijf over: VervoersCollege Venlo, DON Opleidingen, Verkeersschool Willem Verboon, Verkeersschool Berend Knol en Verkeerscollege Twente (zie ook kader: Deelnemers). Dit kwintet besloot vol gas te geven. "We zaten op een kruispunt: gingen we opschalen of niet. Een aantal is toen afgehaakt en de rest is verdergegaan", aldus Verboon.

Vol gas geven

Het 'vol gas geven' vertaalde zich vooral in de verdere ontwikkeling van het systeem, met als uiteindelijk inspanningsresultaat dat het ict-bedrijf dat de opdracht had gekregen om het platform te ontwikkelen vorig jaar liet weten dat er tot dan rond de 20.000 ontwikkelingsuren in hadden gezeten. "Dat geeft aan dat de ontwikkeling van een dergelijk systeem voor één opleider eenvoudigweg niet te behappen is", benadrukt Rutten het belang van de samenwerking. "Wat betreft de ontwikkeling zitten we nu op 98 procent. Het systeem is dus nagenoeg gereed, voldoet aan al onze wensen, de mogelijkheden zijn benut en het systeem is nagenoeg volledig gevuld. Nog een paar puntjes op de i en dan is Transportopleider 2.0 gereed."

Nieuw kruispunt

Afgelopen najaar stonden de inmiddels acht opleiders weer voor een nieuwe afweging: na veel vijven en zessen werd het besluit genomen dat het ict-bedrijf werd uitgekocht. Rutten: "Wij hebben het ict-bedrijf al die jaren gevoed met onze ideeën en wensen. Dat heeft veel tijd en energie gekost, maar het softwarebedrijf was intellectueel eigenaar en exploitant van de applicatie. Ik laat de verdere details voor wat ze zijn, maar de opleiders hadden er door de met het ict-bedrijf afgesproken constructie ook geen baat bij dat er nieuwe partijen bij zouden komen. Maar wij willen groeien en we willen van de groei zelf het economisch voordeel hebben. Toen hebben we het besluit genomen om de applicatie te kopen."

Toekomst

De overname is op 1 januari dit jaar een feit geworden, waarbij het ict-bedrijf overigens aan boord is gebleven, maar nu in de rol van onderaannemer. De acht opleiders hebben de applicatie ondergebracht in een coöperatie en met deze constructie gaat Transportopleider nu de toekomst in. Hetgeen direct de vraag opwerpt: hoe zien de deelnemende verkeersscholen de toekomst van Transportopleider?
Rutten: "Het eigendom van het ict-systeem is geen doel op zich, maar is een middel om samen vooruit te komen. Zo is nu het moment bereikt dat we gezamenlijk gaan werken aan bijvoorbeeld de ontwikkeling van nieuwe opleidingen voor onder meer Code 95."

Veranderen

Verboon vult aan: "Momenteel veranderen de markt en de behoeften van de vervoerders razendsnel. Het komt erop neer dat vervoerders in het begin Code 95 maar lastig vonden, maar nu het er toch is en er niet aan te ontkomen valt, zien ze in dat ze er maar beter slim gebruik van kunnen maken. Slim gebruik betekent dat de vervoerders er zelf ook beter van moeten worden, dat opleidingen en trainingen duurzaam zijn en dat er doorlopende leergangen worden ontwikkeld omdat het fenomeen levenslang leren ook in de vervoerssector steeds belangrijker wordt. Transportopleider faciliteert dit allemaal."
Rutten weer: "Verder kunnen we gezamenlijk landelijke vervoerders en andere marktpartijen benaderen, waarbij we de kennis en kracht die we als grotere regionale opleiders hebben, bundelen en op landelijke schaal beter benutten. Hiermee wordt Transportopleider de enige partij in de branche waar je voor heel Nederland en voor alle (vervoers)opleidingen terecht kunt. Dat is heel efficiënt en dat spreekt landelijke vervoerders aan."
En Rutten denkt al verder. "Je kunt er ook aan denken dat Transportopleider een eigen mbo-opleiding Beroepschauffeur en/of een mbo-opleiding Transport en Logistiek gaat opzetten. Er is een enorm tekort aan chauffeurs en logistieke medewerkers en als wij onze klanten daarmee kunnen helpen, dan zijn we heel goed op weg."

Transportopleider richt zich op de vakbekwaamheid van vooral chauffeurs.