Afbeelding

Nissan Micra lijkt in helemaal niets op vorige model

Waarschijnlijk gaat er bij niemand een lampje branden als de combinatie 1993 en Auto van het Jaar aan elkaar wordt gekoppeld. Maar in dat jaar werd de nieuwe Nissan Micra Auto van het Jaar en dat was de eerste auto die niet van Europese makelij was die deze titel in de wacht sleepte. Daarna heeft de Micra voor Nissan tot verkoopsuccessen geleid, maar vervolgens hoorde je nog weinig van de auto. Tot nu, want nu is de vijfde generatie geïntroduceerd.

Menigeen die een Nissan Micra kocht, werd meewarig aangekeken, want als je uit al dat aanbod uitgerekend bij die auto terechtkwam, poeh, dan was er wel wat aan de hand. Het was een autootje dat vooral bij dames goed in de smaak viel en dat is wel het laatste wat je als auto wilt hebben. En dat moest dus anders.
De auto, die dankzij de innige samenwerking tussen Renault en Nissan in Frankrijk wordt geassembleerd (in dezelfde fabriek waar de Renault Clio en Zoe van de band rollen), ziet er in elk geval goed uit. Er circuleren persfoto's waar gekozen is voor een feloranje kleur en dan is het nog steeds wel meer een vrouwenauto dan een allemansvriend, maar in een gewone kleur wordt dat al heel anders. Ook speelt mee dat de nieuwe Micra gegroeid is. Wat heet. Met een lengte van 4 meter (3.999 mm om precies te zijn) is hij 17,4 centimeter langer, de breedte neemt met 7,7 centimeter toe tot 1,74 meter; de nieuwe Nissan Micra is daarentegen 5,5 centimeter minder hoog (1,45 meter) en de wielbasis groeide met 7,5 centimeter naar 2,52 meter. Kort en goed: de vorige Micra hing tussen het kleinste A- en het daaropvolgende B-segment in, maar dit is met zijn vier meter echt een B-segmenter. Daarmee maakt de Micra meteen ook de Nissan Note overbodig; ook zo'n Nissan die aan het eind van z'n latijn is.
Het koetswerk oogt stoer en ruim en helemaal analoog aan de huidige trends is de auto eenvoudig naar eigen smaak op te pimpen dankzij keus uit verschillende kleuraccenten op de flanken, in de bumpers en zelfs in de wielen en er zijn ook drie stickervarianten waarmee de auto een eigen snelle identiteit kan worden gegeven. Ook dashboard, middenconsole, armleuningen en zijkanten van de stoelen kunnen worden uitgedost in de kleuren van de auto en daarbij is het wel oppassen. In een wat al te felle kleur kan het zomaar gebeuren dat al die kermis je snel tegen gaat staan. Maar we zagen ook zwart in combinatie met bordeauxrood of grijs en dat is dan wel weer heel chic.

Buitenkant
Maar eerst nog even terug naar de buitenkant. De taillelijn loopt naar achteren mooi op en loopt helemaal rondom door, waarbij tussen het dak en de flanken een stukje zwart overblijft waardoor het lijkt of het dak een beetje zweeft. Nieuw is het allemaal niet, maar de auto ziet er daardoor wel leuk uit. Ook de achterlichten zijn speels ontworpen. En niet te vergeten: de deurgrepen van de achterdeuren zijn onzichtbaar weggewerkt. Net zoals bij de Clio.

Interieur
Het interieur is ook revolutionair gewijzigd. Vooral de forse randen van het middenconsole vallen op en verder voelen alle gebruikte materialen zacht aan, waardoor een hoogwaardige kwaliteitsbeleving wordt gecreëerd. De rechterkant van het dashboard bestaat uit een lange strook kunststof en daarachter blijkt verassend genoeg een indrukwekkend dashboardkastje, of zeg maar -kast. Met daaronder nog een kaartenbakje en daar weer onder nog een afsluitbaar dashboardkastje. Het houdt niet op en de rijinstructeur is ongetwijfeld blij met al die opbergruimte.

Stoelen
De stoelen zitten prima en de rugleuning kan traploos worden versteld, maar de knop daarvoor is wat lastig te bereiken. Helemaal met grote handen is dat best een uitdaging, waarvan akte. De ruimte achterin is prima, maar door de schuin aflopende daklijn die de auto van buiten een sportief gezicht geeft, is er binnen wel beperkte hoofdruimte. Zo heeft elk voordeel z'n nadeel.

Navigatiesysteem
In het midden prijkt een mooi navigatiesysteem (optie) dat makkelijk te bedienen is. De radio geeft trouwens een geweldig geluid, met dank aan de al jarenlange band tussen Nissan en Bose. Het is dan wel weer jammer dat je er achterin amper van kunt meegenieten. En in de modellen helemaal aan de onderkant is dit systeem ook niet ingebouwd. Ook opvallend: Nissan integreert Apple Car Play in het meest uitgebreide multimediasysteem (in het topmodel dus), maar van Android Auto is nog geen sprake.

Veiligheid
Nissan staat voor veiligheid. Het heeft geen naam op te houden zoals Volvo en MercedesBenz, maar in de klasse waarin het Japanse automerk opereert, is dit op het gebied van veiligheid een regelrechte uitblinker. In het topmodel, de Nissan Tekna, kijkt de auto met de bestuurder mee en indien noodzakelijk grijpt het systeem ook in. Maar dat kan een instructeur altijd beter. Ook de andere modellen (Visia aan de onderkant, daarboven de Acenta en daar weer boven de Connecta) zijn uitblinkers op het gebied van veiligheid. Voorbeelden van rijondersteunende mogelijkheden zijn verkeersbordenherkenning, groot licht met adaptieve dimstand, dodehoekalarm en hulp bij het starten op een helling.

Motoren
De Micra is leverbaar met verschillende motoren, waarbij het beste nieuws voor deze sector is dat de 1.5 dCi dieselmotor weer terug is in het gamma. Die schitterde door afwezigheid bij de vorige generatie – logisch, want er was niemand die het in zijn hoofd haalde om echt veel met de Micra te gaan rijden - maar met deze auto geldt: nieuwe ronde, nieuwe kansen. Die diesel is een bekende, want deze zit ook in de Renault Clio en levert 90 pk en een koppel van 220 Nm.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding