Nu oogsten wat in 2016 is gezaaid

Er is een soort regel dat het na Driekoningen (6 januari) klaar is met het iedereen een gelukkig nieuwjaar te wensen. Ik kan daar niets mee, want het eerste nummer van dit nieuwe jaar verschijnt op 14 januari. En hoewel er dus alweer twee weken van 2017 achter de rug zijn, maak ik toch van de gelegenheid gebruik om iedereen een goed, gelukkig en bovenal gezond 2017 te wensen.

Een begin van een nieuw jaar is altijd de tijd om vooruit te kijken. 'Wat gaat het nieuwe jaar brengen?', is de vraag waar onder andere trendwatchers zich over buigen. Je leest dan 'Dit is uit' en 'Dit wordt hip', van die dingen.
In deze editie staan zoals gebruikelijk columns van de voorzitters van BOVAG Rijscholen, VRB en FAM en zij zijn de trendwatchers in onze branche. In hun bijdragen is een grote gemeenschappelijke deler: zijn hopen dat wat in 2016 is gezaaid in 2017 wordt geoogst of minimaal zal groeien. In dit kader wordt vooral verwezen naar de goede contacten met leden van de Tweede Kamer die in 2016 zijn gelegd en die ertoe hebben geleid dat minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu eindelijk bereidheid toont noodzakelijke verbeteringen aan te brengen in de rijscholensector.

Ik hoop op mijn beurt dat dit geen ijdele hoop is, maar ik stel wél vast dat er na al die positieve berichten van enkele maanden geleden alweer weinig is verbeterd. De behandeling van de vernieuwde WRM is tot nader orde uitgesteld en met de verkiezingen op 15 maart in het verschiet is het niet waarschijnlijk dat Schultz hier nog aan toekomt. Zo behept met de rijscholenbranche is ze namelijk ook weer niet.

En voordat je het weet is het 15 maart, de dag van de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Wat hierna gaat gebeuren, is koffiedik kijken. Zal de VVD weer regeren? Zo ja, zal Schultz dan weer terugkeren op Infrastructuur en Milieu? En moeten we daar dan blij mee zijn? En zo nee, wie komt er dan? Misschien wordt het wel Barbara Visser en dat is te hopen want er is geen Kamerlid dat meer betrokkenheid heeft getoond, Maar net zo goed wordt het iemand die helemaal niets heeft met de rijscholensector. Dat is best een grote kans, want er zijn er meer die hun nek niet hebben uitgestoken dan die dat wel hebben gedaan.
Het is daarom onverstandig om af te wachten wat er gaat gebeuren. De brancheorganisaties moeten nu zelf, waar mogelijk, het ijzer smeden omdat dat heet is. Mijn advies aan de drie voorzitters: blijf niet hangen in mooie plannen, maar laat in 2017 met iets concreets zien dat je de branche wilt verbeteren want dat is niet alleen goed voor de sector,maar je maakt er ook goede sier mee naar de politiek.
Want voordat je het weet, zijn al die mooie beloftes vergeten en blijft het 'business as usual.' En dat zou eeuwig zonde zijn.