Afbeelding

0,12 procent van examens leidt tot klacht

Het CBR heeft recent samen met de Nationale Ombudsman de klachtenregistratie en –afhandeling over examens en examinatoren verbeterd. Maar volgens Petra Delsing, sinds 1 mei algemeen directeur van het CBR, is dat niet gedaan omdat er veel klachten binnenkomen. Onze mensen doen het gewoon heel goed. Dat blijkt ook uit de zogeheten continumeting die sinds maart 2014 wordt gehouden onder alle kandidaten voor het B-examen. "De examinatoren scoren gemiddeld steeds een ruime 7", laat zij weten in een interview met haar dat in deze editie van Rij-instructie staat.

De cijfers onderschrijven Delsings stelling. In 2015 zijn er bij Rijvaardigheid 725 klachten binnengekomen. Hiervan gaan 223 klachten over 'houding en optreden' en 245 klachten over de examenuitslag. Het totaalpercentage klachten ten opzichte van het aantal afgenomen examens is in 2015 0,12 procent. Dit is inclusief de andere klachtcategorieën van Rijvaardigheid, zoals 'administratieve procedure, 'wet- en regelgeving'. "Dat is echt weinig. Onze mensen doen het gewoon heel goed", aldus Delsing.
Op de pagina's 8/9/10 en 11 gat zij uitgebreid in op haar eerste jaar bij het CBR.


Speed-pedelec is een bromfiets die je niet hoort aankomen

Het zal niemand ontgaan zijn: per 1 januari is de elektrische racefiets die speed-pedelec wordt genoemd officieel een bromfiets. Maar is dat niet link; een fietser met de snelheid van een bromfiets, maar die geen geluid maakt? Het Fietsberaad zocht het uit en concludeert dat voor de speed-pedelec inderdaad het beste alle verkeersregels die voor de bromfiets gelden van toepassing moeten zijn.

Iedereen in deze sector weet (of behoort te weten): sinds 1999 mag de bromfiets niet meer op een verplicht fietspad rijden (bord G11). Op onverplichte fietspaden (G13) zijn zowel brom- als snorfietsen met een ingeschakelde motor verboden, dus vanaf 1 januari ook de speed-pedelec.
Vraag is hoe dit in de praktijk gaat uitpakken met de speed-pedelec, aangezien er nu weer een nieuw voertuig bij is met een afwijkende snelheid. Uit onderzoek van Rijkswaterstaat blijkt dat de gemiddelde snelheid van een speed-pedelec binnen de bebouwde kom 33 km/uur is, vergelijkbaar met het snelheidsgedrag van bromfietsers. Het risico op een enkelvoudig ongeval meet speed-pedelecs is volgens een rapport van het Fietsberaad hoger dan voor fietsers omdat fietspaden veelal worden ontworpen voor een snelheid tussen 20 en 30 km/uur (de gemiddelde snelheid van een fietser is immers 18 km/uur).

Verhoogd risico

"Hierdoor lopen snellere tweewielers op fietspaden een verhoogd risico", aldus het Fietsberaad. Daar komt bij dat een speed-pedelec geen geluid maakt, waardoor kruisend verkeer zo maar verrast kan worden door een speed-pedelec die snel rijdt. Daar staat tegenover dat deze snelle e-bikers herkenbaar zijn aan een helm en een gele kentekenplaat, maar die zit dan wel weer achterop.
Op de rijbaan is er een soms groot verschil tussen speed-pedelec-berijders en motorvoertuigen, maar de inschatting van het Fietsberaad is dat de kans op een ongeval hier veel kleiner is.


Het wordt een mooi autojaar

Als de schijn niet bedriegt, wordt het weer een mooi autojaar. Vooral de introductie van de nieuwe Volkswagen Golf in maart (zie ook pagina 21) is iets waar naar uit wordt gekeken, maar er staan meer interessante mogelijke lesauto's op stapel. Een overzicht van de kansen op alfabetische volgorde, waarbij alle auto's die te duur of te groot zijn, zijn geschrapt.

Citroën lanceert binnenkort na de introductie van de C3 in 2016 de C3 Picasso, waarvoor de samenwerking met Opel wordt gezocht. Ford intussen introduceert op eigen houtje de nieuwe Ford Fiesta (foto) en dat wordt op zeker een interessante nieuwkomer. Dat geldt eveneens voor de nieuwe Honda Civic, zij het dat die, Honda kennende, weel enigszins aan de prijs zal zijn. Hyundai maakt zich intussen op voor de nieuwe i30, die eerst als vijfdeurs hatchback komt. Kia, dat andere Koreaanse merk, komt tegen het einde van het jaar met de nieuwe Rio en Nissan zet daar een nieuwe Micra tegenover. De Franse merken Peugeot en Renault hebben een druk jaar achter de rug en draaien in 2017 op een wat lager pitje. Seat komt met de nieuwe Leon én een nieuwe Ibiza op de proppen en Suzuki mikt op de nieuwe Ignis en Toyota tot slot komt helemaal aan het einde van 2017 met een nieuwe Auris-familie.


Het CJIB stuurt geen mail

Heeft u recent een mail ontvangen dat u een verkeersboete moet betalen? Dan moet u daar niets mee doen, want het CJIB – de kassiers van de overheid – sturen geen bonnen via de mail.

Het CJIB laat dit weten naar aanleiding van het groeiende aantal zogeheten nep- en ook Phishingmails waarin mensen worden gemaand zo snel mogelijk een boete te betalen. En menigeen doet dat ook, want verreweg het gros van de mensen die post van het CJIB krijgen, betalen heel snel om zo verhoging van de boete te voorkomen.


Wegenstructuur nu al aanpassen op de zelfijdende auto

Steeds meer kenners en goeroes zijn het erover eens dat velen van ons het niet zullen meemaken dat er alleen maar zelfrijdende auto's zijn. Als het er al ooit van komt, dan is 2075 momenteel het meest genoemde richtjaartal. Maar er komen inmiddels wel steeds meer auto's die met rij-assistenten zijn uitgerust en dat noopt ertoe dat er ook eens moet worden gekeken naar de wegen. En mooi: ook bestuurders in een auto zonder al die hulpmiddelen heeft daar veel aan.

TNO en Royal HaskoningDHV heeft zich recent geboden over de vraag of er veel veranderd moet worden aan het Nederlands wegennet als gevolg van al die hulpmiddelen. Het zal nog zeker tot 2075 duren voordat zelfrijdende auto's gemeengoed zijn, maar de ontwikkeling is niet meer te stuiten. Zo verwachten TNO en Royal HaskoningDHV dat in 2030 voertuigen die zoals de Tesla al heel veel kunnen en rijtaken kunnen overnemen, een penetratiegraad van 5 tot 15 procent hebben en dat kan oplopen tot 35 procent als de overheid de ontwikkeling gaat stimuleren.
En daar kan nu al op worden vooruitgelopen. Zo kan nu al worden nagedacht over betere kwaliteit van markeringen bij verschillende weers- en lichtcondities en daar profiteren alle weggebruikers meteen al van. Een vervolgstap is het aanleggen van speciale stroken op bijvoorbeeld snelwegen waar alleen zelfrijdende auto's mogen rijden.


Vlaanderen verlaagt
maximum snelheid

In Vlaanderen is op 1 januari een belangrijke beslissing ingegaan: de maximum snelheid buiten de bebouwde kom is standaard verlaagd naar 70 km/uur. Doel is het aantal verkeersslachtoffers te reduceren.

Tot en met 31 december was de norm 90 km/u, maar op veel wegen stonden al verkeersborden die de snelheid verlaagden tot 70 km/u. Dat zorgde vervolgens voor veel onduidelijkheid onder automobilisten. Doordat nu één lijn wordt getrokken, komt er een eind aan de vele verkeersborden: er worden in totaal 30.000 borden verwijderd, meldt het AD.


Lekker zuinig? Dacht het niet

Als u denkt dat u een lekkere zuinige auto heeft: er is een gerede kans dat de auto meer brandstof gebruikt dan in de boekjes staat. Het gevolg is dat ze ook meer vervuilen.

Dit blijkt uit onderzoek van de Brusselse natuur- en milieuorganisatie T&E (Transport & Environment). Een gemiddelde automobilist die 18.000 kilometer op jaarbasis rijdt, betaalt gemiddeld rond de 549 euro per jaar meer aan brandstofkosten dan in de fabrieksopgave wordt vermeld. Maarten van Biezen, hoofd Mobiliteit bij organisatie Natuur & Milieu, vindt dit 'beschamend' nieuws. en pleit voor één Europese toezichthouder die 'gesjoemel' van autofabrikanten tegengaat en sancties kan opleggen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding