Moet iedereen in Nederland
het rijbewijs kunnen halen?

Het is de klassieke jongensdroom: straaljagerpiloot worden. Maar slechts 1 op de vijftig sollicitanten haalt de eindstreep. Er komt dan ook heel wat bij kijken. Je mag bijvoorbeeld niet dyslectisch zijn, moet goede ogen hebben, exacte vakken op school hebben gehad en mag niet langer zijn dan 1,93 - anders pas je niet in het vliegtuig. En zo zijn er nog meer eisen waar je aan moet voldoen. Straaljagerpiloot word je dus niet zomaar. Maar bestuurder van een auto wel en dat is eigenlijk best vreemd.

Eigenlijk al sinds ik ben gestart met de rijschool vind ik het opmerkelijk dat werkelijk iedereen een rijbewijs kan halen. Er is namelijk voor iedereen een escape route. Ongeveer 7 procent van alle rijexamen kandidaten lukt het niet om binnen vier keer het rijbewijs te halen en als zij dan nog willen afrijden kunnen ze dat doen bij het Bureau Nader Onderzoek Rijvaardigheid (BNOR), waar zij een speciaal praktijkexamen (ook wel staatsexamen genoemd) kunnen afleggen. Bij het BNOR gaat het er gemoedelijker aan toe, je krijgt persoonlijke aandacht en de tijd van het examen is opgerekt naar anderhalf uur. Goed om te weten is dat er geen verschil is de exameneisen tussen het reguliere examen en het BNOR-examen. Wettelijk zijn namelijk eisen vastgelegd waar kandidaten aan moeten voldoen om het rijbewijs te halen en daar wordt niet aan getornd. Dus je kunt in principe voor het BNOR-examen ook weer zakken, en nog een keer, en nog een keer, enzovoort. En bij dat enzovoort zet ik mijn vraagtekens. Want moet werkelijk iedereen de mogelijkheid krijgen om het rijbewijs te kunnen halen? Moet je op een gegeven moment in het belang van de verkeersveiligheid en in het belang van zijn eigen veiligheid niet tegen de kandidaat kunnen zeggen: tot hier en niet verder.

Ik plaats in dit verband ook vraagtekens bij het feit dat in veel gevallen een buitenlands rijbewijs kan worden omgezet naar een Nederlands rijbewijs. Dat geldt voor alle rijbewijzen die zijn afgegeven in EU, de Europese Vrijhandels Associatie (EVA) en voor een beperkt aantal rijbewijscategorieën door een aantal niet-Europese landen, waaronder Israël en Chinees Taipei (Taiwan).
Ik ben een positief ingesteld persoon, maar je kunt mij niet wijs maken dat in al die landen de manier van autorijden en de intensiteit van het verkeer hetzelfde is als in Nederland. Het platteland van Litouwen, ik noem maar een voorbeeld, is echt anders autorijden dan de binnenstad van Amsterdam. Zolang de eisen voor het behalen van het rijbewijs niet zijn geharmoniseerd, moeten naar mijn mening bestuurders altijd worden getoetst op hun rijbekwaamheid.
Ik schrijf dit allemaal op omdat ik in het verkeer veel te vaak automobilisten gevaarlijke situaties zie creëren, waarbij de overige weggebruikers de fouten moeten opvangen om erger te vorkomen. Trouwens, het tv-programma 'De slechtste chauffeur van Nederland' is het levende bewijs dat er mensen zijn die wel het rijbewijs hebben, maar die dat niet waard zijn en eigenlijk nooit hadden mogen krijgen.
Ik ben benieuwd of u deze mening deelt. Reacties kunt u mailen naar info@rij-instructie.nl of naar info@fly-over.nl.