Afbeelding

Nieuwe Volkswagen Golf vooral moderner

Voor wie haast heeft: vanaf ongeveer nu kan de nieuwe VW Golf worden besteld en vanaf maart staat de nieuwe Volkswagen Golf in de showroom. Voor de rijscholenbranche is dit groot nieuws, want de VW Golf is en van de populairste lesauto's. Gereden hebben we er nog niet mee, maar we kunnen al wel vast een impressie geven op welke punten de alweer zevende generatie van de Golf is verbeterd ten opzichte van het model dat nu, zoals dat heet, uitloopt.

De Volkswagen Golf is de meest verkochte auto in zijn soort en zet de standaard in deze klasse. En al snel is helder dat het nieuws van de nieuwe Golf niet aan de buitenkant zit. Je moet een kenner zijn om te zien wat er veranderd is. En die kenner merkt dan op dat de bumperpartij en een lijntje rond de mistlampen en in de grille er net zo uitzien als de laatste veranderingen aan de Polo. Er zit wel wat nieuws in de koplampen, want die kunnen nu worden geleverd met een zogenoemd Adaptive Front Light System. Dit systeem voorziet erin dat de kleur en de sterkte van het licht wordt aangepast aan de situatie waarin de Golf zich bevindt en dat is een hele verbetering. Ook aan de achterkant zijn visueel minieme wijzigingen doorgevoerd, waaronder de verchroomde ornamenten die we herkennen van de Passat. Nieuws is hier dat de achterlichten standaard LED-verlichting is.
O ja, er is nog wel een nieuwe kleur, die swingend Tumeric Yellow wordt genoemd. Als je wilt opvallen met de nieuwe Golf moet je die kleur nemen.

Uitrusting
Ook aan de binnenkant is op het eerste gezicht optisch nauwelijks iets veranderd en zitten de veranderingen achter de knoppen. Maar de traditionele snelheidsmeter en toerenteller kunnen worden vervangen door een beeldscherm dat prima is af te lezen. Hiermee kan de bestuurder zelf bepalen welke informatie hij wil ontvangen. Wil hij sportief rijden, dan zet hij de toerenteller aan en weet hij de weg niet, dan is de keus voor het navigatiesysteem logisch. En zo zijn er nog meer opties.
Ook is het beeldscherm in het hart van het dashboard een stuk groter geworden. In het instapmodel meet dit iets meer dan 15 centimeter en in het topmodel zelfs ruim 22 centimeter en bovendien is dit scherm zowel door aan te raken (touchscreen) en door middel van gebaren (dit wordt gesture control genoemd) te bedienen. Een handbeweging van links naar rechts is bijvoorbeeld voldoende om te scrollen. Apple Carplay en Android Auto worden beide ondersteund.
Ook nieuw is de Traffic Jam Assist, waarmee de Golf geheel zelfstandig in de file kan rijden. de Golf moet dan wel zijn voorzien van een automatische versnellingsbak en dat is nou net iets waarmee maar weinig lesauto's zijn uitgerust. En voortaan ondersteunt de Golf Android Auto en Apple CarPlay, waarmee functies van de smartphone rijdend veilig te gebruiken zijn. Als optie kan een internetverbinding worden geleerd die kan worden gedeeld door alle inzitten en die bovendien wordt gebruikt voor CarNet: een digitale assistent die helpt bij ellende (zowel aan de auto als aan inzittenden) en die ook helpt bij het vinden van de geparkeerde Golf.

Motoren
Het grootste nieuws onder de motorkap is de introductie van een nieuwe 1,5-liter viercilinder TSI-benzinemotor met 150 pk. Deze motor gaat uiteindelijk de 1.4 TSI vervangen. Voor de rijscholensector is dit echter on-nieuws, want niemand zal een dergelijke gemotoriseerde als lesauto inzetten. Het wordt over het algemeen dieselen en de diesels worden niet vernieuwd. Waarbij VW op voorhand meldt dat de huidige diesels tot de schoonste in de wereld behoren. Dit zou onafhankelijk onderzoek aantonen, maar Volkswagen heeft wat dat betreft een dubieuze reputatie en het nadeel van de twijfel. We zullen het gaan zien.

Afbeelding