Afbeelding
Foto:

Event Data Recorder is handig hulpmiddel bij ongevallen

Slimme technologie in de auto wordt doorgaans in verband gebracht met functies die het autorijden zelf vergemakkelijken. Er is echter ook technologie die een ander doel hebben, zoals de Event Data Recorder (EDR). Deze geeft onder andere antwoorden na een ongeval. Het is mooie techniek, maar er is geen wetgeving waardoor iedereen zijn eigen koers vaart. En menigeen denkt daarbij dat de EVR de 'Big Brother' is waar je niet op zit te wachten. De stand van zaken.

De Nederlandse politie wil graag vaker de Event Data Recorder (EDR) in auto's kunnen uitlezen bij zware ongelukken. Dat is een logische wens, want de technologie heeft in het verleden regelmatig de oorzaak van een ongeluk onthuld. Bovendien was een testperiode in Rotterdam succesvol met als gevolg dat momenteel 7 van de 10 politieregio's voortaan de recorder raadplegen na een zware crash. De Rotterdamse politie was voorloper want dat leest al sinds 2008 data uit van EDR's bij zware ongevallen. Verkeersongevallenanalist Jeroen van Essen zegt er in RDWijzer onder andere dit over: "De traditionele manier is fysiek sporenonderzoek doen en de betrokkenen bevragen,. Maar zoals bekend zijn mensen niet de meest betrouwbare getuigen. De EDR helpt om de oorzaak van een incident sneller en exacter te achterhalen."

Rijgegevens
Precies hiervoor is de EDR bedoeld. Een EDR-kastje of chip slaat namelijk bepaalde rijgegevens van je auto op, meestal over een zeer korte periode van ongeveer vijf seconden. De oude informatie wordt daarbij steeds gewist. De informatie die opgeslagen wordt verschilt per fabrikant en model, maar bevat altijd de tijd, locatie, rijsnelheid en het intrappen van de remmen, tot of de airbags werden geactiveerd en of de autogordels ingeklikt waren. Het apparaat is hiermee enigszins vergelijkbaar met een zwarte doos in het vliegtuig, maar er is een belangrijk verschil. Dat zit in het feit dat een blackbox wél en een EDR niet alle data opslaat. Seloua Hagenbeek-Bouhanouche, bij de RDW werkzaam op de afdeling Productontwikkeling & Innovatie, legt in de recente RDWijzer uit wat de EDR is en doet. "de EDR in en personenauto registreert nooit, tenzij een van te voren gedefinieerd event zich voordoet. Dus als een drempelwaarde wordt oversvreven, bijvoorbeeld bij een aanrijding of als het voetuig heel snel over een drempel rijdt. De registratie start dan vijf seconden voor het even tot een paar seconden erna, meer niet. Dus de EDR is niet een soort Big Brother die de privacy van de bestuurder in gevaar brengt."

Privacy
Dat zal best, maar hoe dan ook staan in de EDR privacy gevoelige gegevens en in Nederland is dat per definitie 'tricky.' BOVAG en de ANWB bijvoorbeeld pleiten al langer voor betere wetgeving om te bepalen hoe er met de data moet worden omgegaan. En privacy-organisatie Privacy First vindt het prima als mensen data wíllen delen, maar bestuurders moeten wel de mogelijkheid hebben om de EDR te kunnen uitschakelen. "Jij als automobilist moet kunnen bepalen wat er wordt opgeslagen. Want het gaat niemand wat aan hoe jij je beweegt in de openbare ruimte'', zegt directeur Vincent Böhre van Privacy First in het AD.
De EDR is dus een ideaal hulpmiddel, maar gek genoeg maken niet alle autofabrikanten er gebruik van. Sterker nog, er zijn fabrikanten met modellen waar de EDR wel is ingebouwd, maar die in Europa niet zijn geactiveerd, tot grote ergernis van de politie. In de VS is al sinds tien jaar de verplichting dat als een voertuig is uitgerust met een airbagmodule, dat deze uitleesbaar moet zijn met een commerciële uitleestool, met een EDR dus.Probleem in de EU is echter dat er nog steeds geen Europese wetgeving is omdat de politiek op de fabrikanten wacht en andersom autofabrikanten wachten op wetgeving.