Toen Rijbewijsconcurrent nog een groot kantoor in  Utrecht had.
Toen Rijbewijsconcurrent nog een groot kantoor in Utrecht had.

'Of de branche af is van Henk Bakker? Ik ben bang van niet'

En toen was RijbewijsConcurrent weer failliet. Voor de derde keer ging het fout met de ondernemer met een zeer kwalijke reputatie Henk Bakker. Is dit de definitieve nekslag of klautert hij weer uit het riool?

De rechtbank in Midden-Nederland verklaarde RijbewijsConcurrent BV in Laren (Noord-Holland) op 20 december officieel failliet. Het is het derde bankroet van RijbewijsConcurrent. In 2008 en 2014 werd RijbewijsConcurrent namelijk ook failliet verklaard, waarbij er de tweede keer een schuld was van grofweg zeven ton. Desondanks maakte Henk Bakker vorig jaar een doorstart (hij kocht voor vier mille de naam uit de failliete boedel), maar ook dat is dus ook een financieel fiasco geworden.

Franchise
RijbewijsConcurrent was in eerste instantie een franchiseconcept, waarbij veelal startende ondernemers een wurgcontract kregen en de meesten uiteindelijk vele duizenden euro's kwijtraakten door de wanpraktijken van Henk Bakker. Maar vorig jaar dook RijbewijsConcurrent weer op, waarbij Henk Bakker onder andere een mail stuurde aan tientallen rijschoolhouders waarin andermaal gouden bergen werden beloofd.

Rekeningen en aanmaningen
Na het faillissement in 2014 was er landelijk veel negatieve publiciteit over RijbewijsConcurrent en je zou denken dat geen rijschoolondernemer er meer zou intrappen, maar van in elk geval één ondernemer weten we dat hij wèl een deal sloot met RijbewijsConcurrent: Marco Sprado in Amsterdam. Weliswaar heeft hij niet zwaar geïnvesteerd in het zakelijke een-tweetje dat zo lucratief leek (RijbewijsConcurrent zou voor een fee van ongeveer 50 euro nieuwe leerlingen aandragen, zogenoemde leads). Dat leverde niets op, maar Sprado weet inmiddels dat je niet zomaar van Henk Bakker af komt. Hij kreeg veel rekeningen en aanmaning op aanmaning voor leads die RijbewijsConcurrent zou hebben aangedragen, maar die er nooit zijn geweest en hij werd er bijna knettergek van. Sprado deed zelfs aangifte bij de politie waarna het even stil was, maar de afgelopen maanden kwamen de aanmaningen en dreigementen weer als een stortvloed over hem heen. Sprado, die langzamerhand radeloos was, hoopt dan ook dat met het faillissement een einde komt aan de reeks vervelende mails.

Onderzoek
Ronald Brouwer van Brouwer & Partners Business Consultants in Oldenzaal is wat je zou kunnen noemen 'RijbewijsConcurrent expert'. In 2012 kreeg hij vanuit de rijscholenbranche het verzoek om in de zaak te duiken, waarna hij uitgebreid onderzoek deed. "In wat ik nu RijbewijsConcurrent 2.0 noem zijn veel ondernemers zwaar gedupeerd, onder andere omdat in eerste instantie het UWV er door middel van subsidies voor startende ondernemers in de rijscholenbranche aan meewerkte dat Henk Bakker zijn gang kon gaan met de malafide praktijken. Uiteindelijk leidde alle commotie ertoe dat het UWV stopte met de subsidies, en ging RijbewijsConcurrent 2.0 failliet in 2014. Daardoor hebben veel mensen soms duizenden euro's schulden gemaakt én een groot aantal van hen was ook nog de uitkering kwijt. Het was een en al ellende."

Strafbaar
Vorig jaar dook opeens RijbewijsConcurrent 3.0 weer op en hoewel Brouwer nu geen verzoek kreeg om ermee aan de gang te gaan, werd toch in alle stilte het onderzoek hervat. Dat leverde wat hem betreft drie belangrijke conclusies op. "Allereerst is sinds 1 juni dit jaar een nieuw artikel opgenomen in het Wetboek van Strafrecht dat bepaalt dat iemand die bewust financieel voordeel haalt door anderen te misleiden strafbaar is. Dat lijkt me in dit geval aan de orde. Ten tweede bemiddelde Henk Bakker naast RijbewijsConcurrent met de financiële instelling RijbewijsKrediet in kredieten. Hier konden leerlingen gebruik van maken om hun rijlessen te financieren. "Dit lijk me in strijd met de Wet Financiële dienstverlening, aangezien Bakker hiervoor geen vergunning voor heeft". Bovendien was er sprake van ongeoorloofde koppelverkoop, aangezien daarnaast ook verzekeringen werden aangeboden door Bakker. Dat is dan dubbel verwijtbaar."

Bedrag onttrokken
"Ten derde zou Henk Bakker voorafgaand aan het faillissement (2.0) in 2014 een groot bedrag, bij mijn weten circa 140.000 euro, onttrokken hebben aan de onderneming. Onderwerp van onderzoek nu door de curator van het toenmalige faillissement, dat nog steeds niet is afgerond. Daarnaast heeft Bakker de afgelopen periode spookfacturen gestuurd, gevolgd door intimiderende aanmaningen van een daarin dubieus werkend incassobureau. Ook nu gaf Bakker meestal "niet thuis"als gedupeerden verhaal trachtten te halen. En er zijn nog wat andere open eindjes in het faillissement van 2014."
Kortom, er lijken volgens Brouwer voldoende mogelijkheden en noodzaak om Bakker nu eens wat steviger het vuur aan de schenen te leggen. "Bakker is nu weer failliet en zal voorlopig even rustig zijn, maar ik betwijfel of de branche nu definitief af is van Henk Bakker. Het Nederlands ondernemingsrecht laat namelijk helaas heel erg veel toe. Je kunt bijvoorbeeld zowat onbeperkt nieuwe bv's oprichten en als je dat zelf niet kunt, kun je altijd katvangers voor je karretje spannen. Gezien de aard van het beestje denk ik niet dat de branche niets meer van hem zal horen."

Contact opnemen
Ondernemers die gedupeerd zijn door het faillissement 3.0 van RijbewijsConcurrent en die hun zaak willen voorleggen aan Ronald Brouwer, kunnen contact opnemen met Brouwer & Partners Business Consultants, per e-mail: info@brouwer-consultants.com.

Marco Sprado heeft slapeloze nachten van de praktijken van RijbewijsConcurrent en hoopt hier nu vanaf te zijn.