Lesauto's mogen geen fouten maken!

Geachte Irma van den Berg,
Vanochtend heb ik tot mijn grote verbazing moeten constateren dat uw lesvoertuig omstreeks 9.45 uur ter hoogte van een station in Utrecht Leidsche Rijn door een rood verkeerslicht reed. Ik kwam met mijn auto net onder het viaduct rechts van u vandaan en terwijl ik groen licht had, kreeg ik uw lesvoertuig vanaf de linkerzijde op mijn pad.
Ik ga er maar even van uit dat u naast de betreffende leerling in de lesauto zat. Ik vind dat u hier toch op had moeten anticiperen en dat u beslist had moeten ingrijpen.
Ik vind het dan ook een zeer onbegrijpelijke fout van uw kant, waarmee u ook mijn veiligheid in gevaar heeft gebracht. Ik wil met dit bericht aan u toch even mijn onvrede aan u overbrengen en ik hoop dat u in een dergelijke situatie de volgende keer toch (actief) zult proberen te voorkomen dat een leerling door een rood verkeerslicht rijdt!

Met vriendelijke groet,
R. van E.

----

Geachte heer Van E.,

Dank u wel voor uw opmerkzaamheid. Het is aardig om er even melding van te maken en om uw verontwaardiging kenbaar te maken. Het was mij echter niet ontgaan dat we door rood licht reden; ik heb u namelijk ook gezien. Uw veiligheid heeft geen seconde gevaar gelopen. Als u mij namelijk niet zou hebben gezien, zou ik uiteraard een voor u onveilige gevaarsituatie actief hebben voorkomen door midden op het kruispunt alsnog in te grijpen door te remmen.
U hebt gelijk dat het verboden is om door rood licht te rijden. Daarover wil ik absoluut geen misverstand laten bestaan. Ik vind het alleen wel erg jammer dat u het direct als een 'zeer onbegrijpelijke fout' kwalificeert; u kent de omstandigheden immers niet waaronder zulk soort fouten soms toch (moeten) optreden.
Om verschillende redenen kunnen en willen we als rijinstructeur namelijk niet alles voorkomen. In het leerproces moet je de fout soms 'gecontroleerd' laten gebeuren. 'Objectieve risicoacceptatie' heet dat. Al is het geen excuus, het is wel een verklaring.
Rijinstructeurs moeten niet alleen onderwijskundig verantwoord les geven, maar tegelijkertijd ook actief de lestijd in de gaten houden. Daarnaast moeten ze bovendien een didactisch verantwoorde routekeuze maken.
Verder werken we niet alleen met neurotypische personen, wat de reguliere leerling is, maar geven we ook vaak les aan leerlingen met een leer- of informatieverwerkingsproblematiek zoals autisme, of aan kandidaten met een aandachtstekortstoornis zoals ADHD.
In dit geval had de leerlinge de motor al verschillende malen laten afslaan, wat niet leuk is voor haar. Toen het haar uiteindelijk breed glimlachend toch lukte om op eigen kracht en zonder hulp bij het verkeerslicht weg te komen, was dat intussen geel geworden. Omdat ook het doorschakelen naar de tweede versnelling niet al te vlot ging, zal het licht achter ons intussen op rood zijn gesprongen.
Gelukkig zit er enige speling in de werking van de verkeersregelinstallatie waardoor u, noch een van de andere auto's rondom u, op geen enkele wijze gevaar hebt gelopen.
Maar in dit geval zou uw gevoel van onveiligheid wellicht geduid kunnen worden als een subjectieve risicoacceptatie. Ik hoop hiermee wat duidelijkheid te hebben gegeven in de omstandigheden waarmee rijinstructeurs in hun werk te maken hebben.

Met vriendelijke groet,
Irma van den Berg