Hellingproef met de hill-asistant

De examinator bepaalt of de hellingproef met of zonder gebruikmaking van de handrem moet gebeuren. Uit de zaal komt de vraag waarom de kandidaat dat zelf niet mag bepalen. Volgens Schapers mag hij dit zelf bepalen, maar onder luid gelach uit de zaal fluiten zijn collega's hem ogenblikkelijk terug. Schoorlemmer zegt dat hij naar het antwoord zal moeten gissen, maar dat het erop neerkomt dat wanneer je dit aan de kandidaat zelf overlaat, hij natuurlijk kiest voor wat hij kan, terwijl hij beide manoeuvres moet beheersen.
Bij een vraag over wat we met de hill-assistant aan moeten, is het antwoord: "Hetzelfde. Zoals omschreven in de rijprocedure mag de motor niet afslaan en het voertuig mag niet achteruitrollen, of het nu met de hill-assistant of met behulp van de elektronische handrem wordt gedaan."
De hellingproef kan overigens niet worden beschouwd als vervanging van een bijzondere manoeuvre. Voor het parkeren in een straat wordt geen richtpunt opgegeven. De kandidaat moet zelf een geschikte plaats kiezen in de straat waarin de opdracht wordt gegeven.
Dat geldt ook bij de omkeeropdracht. Bij een vraag uit de zaal of de politiesteek is toegestaan is het antwoord ja. Of je nu in één, twee, drie of vijf keer steekt, het blijft tenslotte keren. Zolang je de rijprocedure aanhoudt en de manoeuvre veilig, voorspelbaar en vlot wordt uitgevoerd, is er dus geen vuiltje aan de lucht.