Afbeelding
Foto: Hans Peijs

Wordt bijscholing aan 17-jarige bestuurders wél mogelijk?

De rijschoolbranche en met name de aanbieders van aanvullende verkeersveiligheidstrainingen, zoals bijvoorbeeld The DriveXperience, die zijn gefocust op de gedragsbeïnvloeding en het omgaan met specifieke leeftijdskenmerken van jonge bestuurders, kijken uit naar de nieuwe wetgeving die, zoals aangekondigd, volgt op de proef van het project 2toDrive. Zij hopen en verwachten dat er met de nieuwe wetgeving enkele 'schoonheidsfoutjes' in deze proef worden weggewerkt waar nu nog tegenaan wordt gelopen. Maar is dat ook zo?

door Jaap Steenbergen
(Total Text/Organisator van The DriveXperience)

Het is met de huidige regeling rond 2toDrive wettelijk niet toegestaan een 17-jarige 2toDrive-bestuurder na het behalen van zijn rijbewijs in de laatste maanden van zijn 17e levensjaar aanvullende rijinstructie te geven in bijvoorbeeld dezelfde setting als tijdens een rijles. Dus de 17-jarige 2toDrive-rijbewijsbezitter achter het stuur en de rijinstructeur ernaast. De 17-jarige mag alléén een personenauto besturen als een van de begeleiders die op de begeleiderspas staan vermeld, ernaast zit.

Zelfregulatie en risicoperceptie bevorderen
Als organisator van The DriveXperience in opdracht van provincies en gemeenten liepen wij daar afgelopen jaren in toenemende mate tegenaan. Gemeenten sturen in het kader van dit project alle jonge bestuurders van 18 t/m 24 jaar een uitnodiging om gratis aan deze 'praktijkdag voor jonge autorijders' mee te doen. The DriveXperience is een activiteit die rechtstreeks voortvloeit uit een project van de Europese Commissie om zicht te krijgen in de effecten van een verlengd leertraject voor beginnende bestuurders, speciaal gericht op het verkrijgen van meer zelfregulatie en risicoperceptie, aandacht voor het ontwikkelen van hogere-ordevaardigheden en het ontwikkelen van bereidheid tot aangepast rijgedrag.

Samen kunnen meedoen belangrijk
Het is belangrijk om dit te doen kort nadat men de eerste zelfstandige rijervaring heeft opgedaan, dus kort na het behalen van het rijbewijs. We richten ons met dit project op 18- t/m 24-jarige bestuurders, maar als 'bijvangst' krijgen we in toenemende mate te maken met 17-jarigen met een 2toDrive-rijbewijs. Jongeren doen immers graag samen met enkele vrienden mee aan zo'n DriveXperience praktijkdag. Op zich allemaal goede ontwikkelingen en we zijn dan ook blij met die 17-jarige rijbewijsbezitter. Alleen... volgens de huidige regelgeving mogen we met deze 17-jarige rijbewijsbezitters géén praktijkrit rijden in een auto met dubbele bediening en met een WRM-instructeur ernaast, die bovendien ook nog eens allemaal verplicht een RIS-certificaat bezitten...

We hebben dit – als tevens uitgever van het politiegeoriënteerde verkeersmagazine Verkeersknooppunt - laten uitzoeken en het is duidelijk: voor een WRM-rijinstructeur is het – vreemd genoeg – wettelijk niet toegestaan om een praktijkrit te rijden... dus ook niet als er dubbele bediening in de auto zit, de persoon WRM-bevoegd is en er een L-bord op het dak zit.

Ook niet in voorstel nieuwe wet
We weten nu dat ook het voorstel voor de nieuwe wetgeving rond 17-jarige rijbewijsbezitters dit blokkeert. Het voorstel voor de nieuwe wetgeving voorziet daar dus niet in. Pas als je 18 jaar bent, is het wettelijk toegestaan een aanvullende praktijktraining te volgen die is gericht op bijvoorbeeld risicoperceptie, wegnemen van rijangst (bijvoorbeeld na een ongeval) en het meedoen aan The DriveXperience.

Rijbewijs tussenstop in permanente verkeerseducatie
En dat terwijl de minister bij de introductie van de nieuwe wetgeving enthousiast woorden gebruikte in de strekking van 'vroeger was het halen van het rijbewijs het eindpunt van het leertraject, nu is het meer een tussenstop in de permanente verkeerseducatie'.

Het is ook uiterst frustrerend voor ons als organisator van The DriveXperience. In plaats van blij te zijn met jonge rijbewijsbezitters (immers de doelgroep) die vrijwillig naar deze praktijkdag komen om wat bij te leren, zouden we nu moeten zeggen: kom over een jaar maar terug als je 18 bent, want je mag nu nog niet meedoen. Dit is ook geen afdoende oplossing want het is nog maar de vraag of – en zo ja wanneer - de gemeente of provincie in deze regio weer een DriveXperience-dag organiseert.

We hebben er als organisator van The DriveXperience en als uitgever van Verkeersknooppunt er bij de werkgroep die de wet voorbereidt dan ook op aangedrongen deze omissie in de nieuwe wet nog te repareren dan wel aan te passen. Er is een heel kleine kans dat dit misschien nog lukt. In het belang van de verkeersveiligheid, van de geloofwaardigheid van deze nieuwe wet en met name in het belang van deze groeiende groep 17-jarige rijbewijsbezitters die de moeite nemen om op vrijwillige basis nog wat extra's bij te leren en kennis tot zich te nemen die (nog) niet in de basisrijopleiding zit.


Nieuwe helm voor nieuw type bromfiets

Andere media waren wat laat (Rij-instructie meldde dit al op 6 oktober en de rest volgde half november), maar hebben het dan toch ook opgepakt: vanaf 1 januari 2017 is een speed-pedelec officieel een bromfiets.

Een speed-pedelec is een elektrische fiets die een maximumsnelheid kan halen van 45 km/uur en die razend populair is.

De regels zoals ze gaan gelden, zijn:
1. Als men vanaf 1 januari 2017 een speed-pedelec aanschaft, wordt deze gekentekend als bromfiets.
2. Als men al een speed-pedelec heeft met een snorfietskenteken, dan wordt het kenteken omgezet in de periode 1 januari 2017 - 1 juli 2017. Mensen ontvangen dan kosteloos van RDW een nieuwe kentekenplaat en een nieuwe kentekencard.

Voor berijders van de speed-pedelec komt ook een nieuwe helm, die veel weg heeft van een fietshelm, maar die dikker is (zie tekening).

Afbeelding