De Fiat Tipo Stationwagen is er vanaf ongeveer een kwart ton.
De Fiat Tipo Stationwagen is er vanaf ongeveer een kwart ton.

Duurdere auto's,
minder bijtelling

Wanneer u nu een auto hebt die in de 25 procent bijtelling valt en u overweegt een nieuwe auto, wacht dan met de aanschaf tot 1 januari. Voor elke nieuwe auto met een uitstoot aan CO2 van 106 gram/km of meer gaat namelijk een bijtelling gelden van 22 procent. En als u een langere adem heeft: er komen in het eerste kwartaal van volgend jaar een paar interessante mogelijke lesauto's door.

De regering gaat vanaf volgend jaar de autobelastingen herzien, waardoor er onder andere een aantal gunstige bijtellingsvarianten sneuvelen. Alleen volledig elektrische auto's houden het percentage van 4 procent, maar alle plug-ins en ook alle andere auto's gaan naar 22 procent.

Prijzen
Dat is mooi. Minder mooi is dat door wijzigingen in de BPM veel auto's in 2017 waarschijnlijk duurder worden. De eerste prijslijsten zijn inmiddels bekend en daar blijkt dit uit. De BPM is namelijk nog steeds volledig afhankelijk van de uitstoot van CO2. De staffels worden ieder jaar bijgesteld op basis van de inflatie, maar staatssecretaris Wiebes van Financiƫn heeft een vaste voet van 350 euro (was 175 euro) ingevoerd, zodat de fiscus er niet bij inschiet. Want dat wil de overheid natuurlijk niet. Vervolgens geldt er een bedrag per gram CO2, dat in stappen oploopt. Tot 2020 blijven de bedragen gelijk, maar de CO2-grenzen gaan in stapjes omlaag. Per saldo zit je dan al snel in een duurdere categorie.
In de tweede zin in deze alinea staat het woord waarschijnlijk. Dit voorbehoud is gemaakt omdat er ook verhalen de ronde doen dat auto's juist goedkoper worden. Op 1 januari weten we het.

Leuke auto's
Hoe dan ook: er komen volgend jaar een paar leuke auto's. In januari begint het al met bijvoorbeeld de vernieuwde Hyundai i10, de nieuwe Kia Rio (deze maand is er de vernieuwde Carens; Kia is actief) en de hatchback en stationwagen van de Fiat Tipo. In februari is het leukste nieuws de nieuwe Seat Leon, die nu een populaire lesauto is. In maart valt vooral de nieuwe Nissan Micra in de smaak en er is dan ook de nieuwe Mazda CX-5 te verwachten. De laatste ligt wellicht niet echt voor de hand als lesauto, maar we geven het maar door.